Naar het theater zonder overprikkeld te raken: hier kan het voortaan

theater overprikkeld

Een dag of avond uit naar het theater kan voor sommigen best overweldigend zijn: al die indrukken, mensen en prikkels in korte tijd. Het Nationale Theater in Den Haag speelt daarop in en opende een rustruimte in de Koninklijke Schouwburg. 

Die permanente ruimte vind je bij het eerste balkon en is bedoeld voor bezoekers die snel overprikkeld raken: denk aan mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel, het postcovidsyndroom of een burn-out. “Bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels kunnen zich daar voor, tijdens en na de voorstelling in alle rust terugtrekken,” vertelt Martijn Westerop, marketeer diversiteit en inclusie van HNT Onbeperkt, in een artikel voor de Volkskrant.

Dat terugtrekken wordt extra makkelijk gemaakt doordat een aantal stoelen op het eerste balkon zijn geslecteerd speciaal voor die bezoekers. Die zitplaatsen bevinden zich direct naast de rustruimte, zodat je ongezien de zaal kunt verlaten als het je te veel wordt.

Bij sommige voorstellingen doet het theater nog een extra duit in het zakje. Dan is er in de rustruimte een horecamedewerker beschikbaar die voor drankjes zorgt en met een ‘voorbij de rij-verklaring’ hoef je niet in de drukte bij de ingang te wachten. Zo kun je in alle rust van de voorstelling genieten.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron de Volkskrant  Fotografie Marjolijn Polman
Gepubliceerd op 10 mei 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN