Omgaan met teleurstellingen, hoe doe je dat?

teleurstellingen

De regen komt met bakken uit de lucht, net als je besluit te gaan wandelen in het bos. Teleurstellingen zitten in een klein hoekje en komen regelmatig voor. Maar hoe kun je er goed mee omgaan? 

In een artikel van nu.nl (vanuit AD) vertelt journalist Irene van den Berg dat ze haar agenda het liefst vol plant met allerlei leuke dingen, die gepaard gaan met een heleboel voorpret. Maar doordat je, misschien al een hele tijd, naar iets uitkijkt komt een teleurstelling net even wat harder aan.

Maar is het dan beter om helemaal geen verwachtingen meer te hebben om teleurstellingen tegen te gaan? Jan Wolter Bijleveld, auteur van Wat had je dan verwacht? en docent aan de School of Life vertelt in het artikel dat dat niet het geval is. ‘Je kunt beter leren leven met je verwachtingen, dan ze de kop in te drukken. Ze leveren immers ook voorpret op. En die roze bril is bovendien een drijfveer om iets van het leven te maken.’

Draaglijker maken

Soms komen er na een teleurstelling opeens positieve andere dingen op je pad, maar wanneer dit niet het geval is, dan is het volgens Bijleveld belangrijk om je verwachting bij te stellen en de situatie draaglijker te maken. Zegt je vriendin af voor een etentje omdat ze ziek is? Dan is dat natuurlijk even een teleurstelling, maar misschien kun je nu vanavond beginnen in dat boek waar je al zo lang naar uitkeek. Klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is eens het proberen waard. En het is natuurlijk ook oké als het een keer ‘mwah’ gaat. Maar bedenk maar zo: wanneer er iets juist wél doorgaat (tegen je verwachtingen in) kun je er misschien nog meer van genieten.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Toa Heftiba/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN