Sandra Apperloo (3/4)

Deze maand deelt blogger Sandra Apperloo (van ArtisticMoods) de plaatjes van haar favoriete tekenaars met Flow en vertelt ze over haar ontmoetingen met een aantal van hen in Japan.

Het is opvallend dat veel van de illustratoren die ik bewonder uit Japan komen. En omdat ik mezelf lang geleden voornam eens naar dit bijzondere land af te reizen, was het afgelopen lente tijd om hier gehoor aan te geven. Ik bezocht Tokio, Osaka en Kyoto en ontmoette daar mijn favoriete illustratoren. Met hen dronk ik thee, at ik heerlijke Japanse gerechten, bezocht ik exhibities en studio’s en ging ik naar een illustratiefeestje.

Het was een reis om nooit te vergeten! Hier een verslag van mijn meest bijzondere ontmoetingen.

Ontbijt met Hatsuki Miyahara

1.Hatsuki Miyahara
Jaren geleden werd ik verliefd op de illustraties van Hatsuki Miyahara. En nu ging ik haar in het echt ontmoeten. In haar huis, in Japan. Wauw! Hatsuki had me uitgenodigd voor een ontbijt. We dronken samen Ocha (thee) en aten Hatsuki’s zelfgemaakte Onigiri (rijstballen).

Tijdens ons ontbijtje vertelde Hatsuki over haar carrière als illustrator. Een passie voor tekenen heeft ze altijd gehad, maar pas op haar dertigste begon Hatsuki haar opleiding aan de illustratieschool. “Ik weet niet goed waarom, maar mijn droom om kunstenaar te worden, ben ik even uit het oog verloren. Ik studeerde economie en werkte een aantal jaar op een kantoor. Ik voelde me er niet thuis en herinnerde me toen die kinderdroom. Het was tijd om naar die droom te luisteren, en wat ben ik blij dat ik dat toen gedaan heb. Illustrator worden heeft me heel veel goeds gebracht. Dat ik hier mijn brood (en Onigiri!) mee verdien, maakt me een dankaar mens.”

2.Hatsuki Miyahara
Wat ik speciaal vind aan Hatsuki’s werk, is dat ze in kleurlagen schildert, waardoor ze diepte creëert. Het geeft haar werk een heel uniek karakter.

3.Hatsuki Miyahara

Lunch met Yuki Kitazumi & Fumi Koike

4.Yuki Kitazumi&Fumi Koike&Sandra Apperloo
Een belangrijke les die ik leerde in Japan: het openbaar vervoer kan je vliegensvlug van de ene naar de andere plek in Tokio brengen, MITS je je reis goed plant. Dat laatste had ik helaas onderschat. Terwijl ik verdwaalde tussen treinen en mensen, hebben illustratoren Yuki Kitazumi en Fumi Koike lang op me moeten wachten. En wat vond ik dat erg. In Japan wordt er best veel waarde gehecht aan punctualiteit. Ik heb wel honderd keer mijn excuses aangeboden, maar gelukkig konden beide dames zich er niet zo druk om maken.

Wat ik vooraf niet wist, is dat Yuki en Fumi goede vriendinnen zijn. Voor mijn reis naar Japan had ik beide illustratoren apart gevraagd om me te ontmoeten en nu aten we met zijn drieën van een heerlijke maaltijd! We kletsten over van alles en nog wat, waaronder over de MJ Illustratieschool, waar Yuki en Fumi elkaar leerden kenen. Voor Fumi was de school een aanvulling op haar eerdere opleiding aan de Musashino Art University in Tokio. Yuki, die al wat jaren ervaring had als illustrator, heeft het geholpen om op een nieuwe manier naar dingen te kijken. “Je zou kunnen zeggen dat de opleiding me nieuwe ogen gaf. Als illustrator ben ik nu in staat om de dingen die ik wil tekenen vanuit een nieuw perspectief te zien.”

6.Fumi Koike
Dit werk bracht Fumi Koike mee naar de lunch.

7.Yuki Kitazumi
Een van mijn favoriete illustraties van Yuki Kitazumi.

Expositie van Aiko Fukawa

8.Aiko Fukawa
Ik ken niemand die zo veel fijne dierenillustraties maakt als Aiko Fukawa (haar werk heb je misschien ook wel eens in Flow Magazine zien staan). Heel blij werd ik toen ik hoorde dat ze tijdens mijn reis een expositie hield in de Keibunsha boekenwinkel in Kyoto. Daar moest ik natuurlijk heen!

Aiko’s illustraties hingen overal. Ze toverde de boekenwinkel om tot een kleine kleurrijke dierentuin. Zelf was ze er ook, en ik moet toegeven dat ik een beetje verlegen werd toen ik haar de hand schudde. Maar dat was niet nodig: het was zo leuk om met Aiko te kletsen! We giechelden, spraken over haar carrière als illustrator en over het leven in Nederland. Ook vertelde ze over haar bezoek van Flow, waar je hier een leuk filmpje van kunt terugzien.

11.Aiko Fukawa

Thee met Kosuke Ajiro

12.Kosuke Ajiro
Kosuke Ajiro is ook een illustrator voor wie ik al jarenlang bewondering heb. Heel speciaal was het dus om door hem en zijn vrouw uitgenodigd te worden voor thee in hun mooie appartement in het oosten van Tokio. Daar hoorde ook een studiobezoek bij. Illustraties die ik tot dat moment alleen op zijn blog had bewonderd, hield ik nu in mijn handen vast. Wauw!

14.Kosuke Ajiro
Ik vind Kosuke’s schilderijen heel magisch. Ik kijk er vaak wat langer naar, dan lijken ze verhalen te vertellen. Veel zijn werken zitten bovendien vol met prachtige details zoals plantjes, dieren en andere wezens.

Yakitori lunch met Naomi Okubo

16.Naomi Okubo&Sandra Apperloo
De getalenteerde Naomi Okubo studeerde in 2011 af aan de Musashino Art University in Tokio. Inmiddels heeft ze aan flink wat exhibities meegedaan en sinds enkele jaren is ze steeds vaker terug te vinden buiten Japan. Zo waren haar werken het afgelopen jaar te zien in de Christoffer Egelund Galerij in Kopenhagen en op de Affordable Art Fair in Hongkong.

Dat is erg allemaal erg indrukwekkend. Toch is Naomi een van de meest bescheiden en liefste vrouwen die ik in Japan mocht leren kennen. We ontmoetten elkaar in het Inokashira park, wandelden onder bloesembomen, aten Yakitori kip, dronken biru (bier) en bezochten de snoepmarkt bij het n, waar ze me liet proeven van heerlijke Japanse lekkernijen. Wat een fijne middag was dat!

18.Naomi Okubo
Na ons uitje bezochten we Naomi’s mooie studio die niet ver van het Inokashira park lag. Ze liet me wat van haar werken zien, waaronder een paar schilderijen die ze net had afgemaakt. Het werd me al snel duidelijk dat Naomi heel veel tijd in haar studio doorbrengt. “Soms, als ik een deadline heb, schilder ik hier vanaf vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Ik moet toegeven dat dat lange dagen zijn, maar toch hou ik van wat ik doe. Zo lang er ook minder hectische periodes zijn is het goed vol te houden.”

19.Naomi Okubo
Naomi heeft heel veel prachtige werken gemaakt. Dit is mijn favoriet.

Borduurworkshop met Mari Kamio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ik was op slag verliefd toen ik de borduursels van Mari Kamio voor het eerst tegenkwam. Wat een geluk dat ze tijdens mijn reis een workshop zou geven in Shibuya, Tokio. Dat wilde ik wel van haar leren!

24.Mari Kamio Workshop
Alleen al vanwege de locatie – een prachtige kleine galerie genaamd Goen C – was ik blij dat ik me voor de workshop had aangemeld. Samen met 5 Japanse dames, drie glazen limonade en een heleboel draad borduurden we kleurrijke broches. Er werd weinig Engels gesproken, wat me uitdaagde het kleine beetje Japans dat ik inmiddels had opgedaan te gebruiken. Ja, nu voelde ik me echt op reis.

25.Mari Kamio&Sandra Apperloo
De resultaten! Op de foto met Mari Kamio.

Illustratiefeestje in Kyoto

26.Illustration Party Kyoto

28.Illustration Party Kyoto
Toen Hatsuki Miyahara hoorde dat ik naar Japan kwam, nodigde ze me niet alleen uit voor een ontbijtje in haar huis, maar trommelde ze ook een paar goede vrienden uit de illustratiewereld op. Ze organiseerde een bijeenkomst in een mooie, traditionele eetgelegenheid in Kyoto waar ik zes fantastische illustratoren ontmoette. De bijeenkomst was een avond om nooit te vergeten; urenlang spraken we over tekenen, schilderen en over het leven als illustrator. We bladerden door de werkboeken en portfolio’s van iedereen die er was. Er bleef geen illustratie onbekeken. Wat ben ik Hatsuki dankbaar dat ze dat had georganiseerd!

29.Shuku Nishi

30.Shuku Nishi
Ik was erg gecharmeerd van het werk van Shuku Nishi, die haar illustraties met gekleurde stukken papier maakt. Ze hebben een zacht en vrolijk karakter, en zijn vaak ook een tikkeltje magisch. Maar ook het werk van de andere illustratoren heeft veel indruk op me achtergelaten. Wil je meer lezen over de illustratoren die ik tijdens de bijeenkomst ontmoette? Neem dan een kijkje op deze pagina.

 

 

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN