Scheurkalender 2017

Mevrouw Knot – ook wel bekend als Milou Curvers – maakte voor ons de Flow Scheurkalender 2017. Alle vragen zijn gehandletterd met inkt, papier en een kwast. Op ons blog vertelt ze hoe dit project verliep en deelt ze een paar grappige weetjes over het creatieve proces. 

Hoe het begon…
Ik werd door Flow benaderd of ik een handlettering-klusje voor de kalender wilde verzorgen. Natuurlijk wilde ik dat wel voor ze doen! Ik dacht eigenlijk ‘oh ik moet gewoon heel mooi januari, februari en maart mooi voor ze handletteren.’ Pas toen het kwartje viel wat ik allemaal mocht schrijven dacht ik ‘AHHH! Dat is véél!’ Maar ik vond het alleen maar leuk om te doen en heb het nooit ervaren als veel werk.

Ik heb natuurlijk niet alles in één keer geschreven. Ook omdat ik al die vellen vol letters ergens moest laten drogen (zonder dat iedereen er in huis gek van werd). Wanneer ik een stapeltje klaar had en alles goed gedroogd was, begon ik met het inscannen om de vragen digitaal te krijgen. In Photoshop maakte ik vervolgens de letters vrijstaand. Naast de vragen zorgde ik ook voor losse elementen, zoals de kleine illustraties en achtergrondpatronen.

Toen ik het schema van Flow kreeg met alle vragen, bladerde ik stiekem meteen door naar de vraag die bij mijn verjaardag hoort: 11 maart – Do you talk to things? Eigenlijk best gek dat je daar als eerste naar kijkt. Maar volgens mij is het een automatische reactie, want al mijn vrienden bladeren nu ook snel door naar hun eigen verjaardag!
Er zaten veel mooie vragen tussen die me aan het denken zetten. Een hele mooie vind ik die van 9 februari: ‘What used to make you happy when you were younger?’ Het zijn van die vragen die je even ergens stil bij laten staan.

De mooist vormgegeven vraag kan ik bijna niet kiezen. Ik vind het zo leuk dat alles er anders uitziet! Maar de dagen met neon-oranje opmaak vind ik telkens weer een feestje om te zien. Ik denk dat ik kies voor 14 juli! Of misschien toch 3 augustus…

Weetjes

  •  Milou werkte in totaal negen weken aan alle vragen die geschreven moesten worden voor de scheurkalender.
  • Dat kwam neer op zo’n 48 vragen per week.
  • Negen weken lang leverde Milou elke vrijdag een deel in. Met uitzondering van carnaval. Toen had Milou een weekje vrij om gek te doen in het zuiden van het land.
  • Ze gebruikte 4 potjes Oost-Indische inkt, 337 vellen papier en kocht 3 keer een nieuwe kwast.
  • Milou mocht zelf weten welke volgorde ze aanhield met schrijven. In plaats van datum voor datum, koos ze eerst de leukste zinnen uit. Wanneer ze er dan lekker in zat, ging ze aan de slag met de lange zinnen, die vaak het moeilijkst waren.
  • Soms was er een vraag die ze na drie keer nog niet mooi vond. Dan was het tijd voor pauze en koekjes.
  • Omdat ze bang was een glas drinken om te stoten tijdens het schrijven, mocht ze van zichzelf pas tijdens het digitaliseren een lekker kopje groene thee maken.
  • De letters -f- en -k- vond Milou de lastigste om te schrijven (dat vindt ze nog steeds trouwens).

De Flow Scheurkalender biedt je elke dag een vraag. Omdat een goede vraag je aan het denken zet en vensters in je hoofd opent. Je kunt deze vragen aan jezelf stellen en ze kunnen je helpen om nieuwsgierig te zijn naar elke dag.

De Flow Scheurkalender kost € 14,95 en is te koop in de winkel of via onze webshop. (Bij bestellingen in Nederland en België van € 25 of meer betaal je geen verzendkosten)

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN