Van jezelf dingen ‘moeten’: kan selfcare ook averechts werken?

selfcare

Voor jezelf zorgen klinkt fijn, maar in dit artikel van de Volkskrant trekken ze het in twijfel. Want selfcare kan ook omslaan in dingen per se moeten doen. En leidt het dan nog wel tot rust in je hoofd?

’s Ochtends een uurtje yoga doen, ’s middags tijdens de lunchpauze een wandeling maken of ’s avonds voor het slapen een boek lezen. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen en rustmomenten in je dag te stoppen. Maar, schrijft Anna van den Breemer in het artikel, doordat we anderen op sociale media foto’s zien posten waar ze tijd voor zichzelf nemen, kunnen we misschien het gevoel hebben dat we iets moeten. Ze vertelt daarnaast dat mensen selfcare als een soort challenge zien. ‘Deze week ga ik elke dag yoga doen of elke dag tien bladzijden lezen.’ Daardoor verandert de intentie van rust eigenlijk (misschien onbewust) in een soort to-do list.

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe vertelt in het artikel dat hij begrijp dat mensen behoefte hebben aan selfcare, vooral nu er steeds meer stress lijkt te zijn in onze levens. Maar hij denkt ook dat wanneer je jezelf dingen verplicht er juist meer stress bij kan komen. Maar wat helpt dan wel? Volgens Verhaeghe hoeft selfcare niet iets individueels te zijn. Je hoeft je niet per se daarvoor af te zonderen. Wanneer je zorgt voor anderen, zorgt de ander voor jou en kun je ook beter voor jezelf zorgen is het uitgangspunt. Iets wat Aristoteles al jaren geleden schreef.

Doen wat goed voelt

Het is vooral belangrijk dat je doet wat voor jezelf goed voelt. Ervaar je echt rust door dat uurtje in je eentje yoga in de week, blijf het dan vooral doen. Maar doe het niet omdat anderen het doen of omdat het een verplichting voor jezelf geworden is. Misschien kun je voor jezelf eens nagaan: waar krijg ik echt rust van? En wat zie ik niet als een to-do lijst. Zelfzorg is volgens Joep Dohmen, auteur van het boek Over Levenskust, dat je een stap terugdoet en jezelf beter leert kennen, op welke manier dan ook.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Sdf Rahbar/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN