Verwachten we teveel?

Of het nou om de liefde gaat, een etentje of een weekend weg: vaak zien we al helemaal voor ons hoe het zal zijn. Of eigenlijk: hoe we vinden dat het zou moeten zijn. Journalist Merle Wuttke verdiept zich in Flow 4 in de zin en onzin van verwachtingen. Op ons blog een fragment uit het artikel.

Soms betrap ik mezelf erop dat ik me opeens teleurgesteld voel, terwijl ik kort daarvoor nog in een prima stemming verkeerde. Ik val opeens in een zwart gat en weet eigenlijk niet waarom. Laatst gebeurde het weer. Ik kwam van mijn werk, had twintig minuten door de stromende regen gefietst, was helemaal verkleumd en verheugde me op een kop warme thee. Thuis zat mijn gezin vrolijk aan het avondeten. Ik kwam kletsnat de kamer binnen, maar ze keurden me nauwelijks een blik waardig en de keuken was een zwijnenstal. Zonder een woord te zeggen verdween ik in de badkamer.
Had ik te veel verwacht? Oké, ik had me mijn thuiskomst anders voorgesteld, maar waarom voelde ik me zo teleurgesteld en reageerde ik zo boos? Ik zat in bad met het gevoel dat mijn verwachtingen me in de weg zaten. Waarom droogde ik mezelf niet af, kleedde ik me niet aan en ging ik niet gewoon bij mijn gezin zitten? Waarom gaf ik zo toe aan mijn teleurstelling?
De hele avond dacht ik na over al die verwachtingen die ik steeds heb. Van mijn man. Van mijn kinderen. Mijn beste vriendin. Mijn chef. Van mezelf. Ja, zelfs van het weer. Ik vroeg me af wanneer iets voor het laatst precies zo was gegaan als ik me voorgesteld had. Dat was echt een tijd geleden. Misschien zag ik dingen over het hoofd of stelde ik te hoge eisen?

Je kunt het hele artikel lezen in Flow 4.

Tekst Merle Wuttke, Vertaling Renate van der Zee, Illustraties Janet Hill

Catherine Listens to the ominous ring-8x10

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN