Zanglijster van Geertje

Lijster front beter kopieDe handgeknipte kunst van Geertje Aalders is regelmatig te bewonderen in Flow. Ze maakt sprookjesachtige taferelen met een mesje en papier. Op ons blog vertelt ze meer over haar werk en deze zanglijster in zonnig goud.

Met welke materialen maak je dit?
“De oorspronkelijke papercut tekende ik met potlood, daarna pen, om hem uiteindelijk met een scalpel uit te snijden. Deze zanglijster is gemaakt door middel van lasercut, de enige manier om mijn werk te reproduceren met behoud van karakter. Een laser volgt precies mijn hand en maakt een replica van mijn handgeknipte versie.”

Hoe lang werk je aan zo’n product? 
“De kneep zit hem altijd in de tekening, die moet goed zijn en daar gaat tijd in zitten. Ik denk twee volle dagen voor potlood, dan een halve dag voor pen en vervolgens twee volle dagen voor het snijden.”

Kun je het proces beschrijven van begin tot eind? 
“Ik begin met het bestuderen van de vogel. Welke onderdelen snijd ik uit om hem zo karakteristiek mogelijk te maken? Vervolgens maak ik proefjes. Zo weet ik van tevoren goed hoe ik bijvoorbeeld de vleugels vorm ga geven. Vervolgens kies ik het formaat en ga ik schetsen. Zodra ik de definitieve lijn op het papier heb staan, begin ik met snijden. Ik gebruik een superscherp scalpeltje en vervang ongeveer ieder kwartier het mesblad. Ik begin bij de kleinste vormpjes, die gaan er het eerst uit. Ik snijd van klein naar groot alle restvormpjes eruit en zoveel mogelijk van links naar rechts. Daarna draai ik het papier om: de achterkant is eigenlijk de voorkant, omdat daar geen potlood- en penresten op staan.”

Hoe heb je dit geleerd? 
“Door heel veel te oefenen. Ik begon ooit met een simpel vormpje en daagde mezelf iedere keer uit om een nóg ingewikkeldere vorm te maken. Je ziet die toename van complexiteit ook heel sterk door de jaren heen. Voor mij zit daar nog steeds veel uitdaging in. Ik zie om mij heen dat illustratoren deze techniek ook aan het ontdekken zijn. Door de lat voor mezelf enorm hoog te leggen, probeer ik om niet ingehaald te worden. En anders verzin ik weer iets nieuws om mezelf uit te dagen en vernieuwend te blijven.”

Welke collega bewonder je? 
“Ik bewonder designer Tord Boontje en heb veel ontzag voor het werk van Kara Walker. Voor de illustraties van Carll Cneut kun je me ook wakker maken en het werk van directere collega’s als Floor Rieder, Leonie Bos en Deborah van der Schaaf vind ik ook geweldig.”

Knipkunst is je specialiteit, maar doe je ook ander werk?
“Zeker! Ik maak uiterst precieze olieverfschilderijtjes, natuurgetrouwe portretten van vogels en insecten. Ook maak ik graag volledig gevulde pentekeningen van woekerende planten. Het is leuk om mensen te verrassen met mijn andere werk.”

De zanglijster in zonnig goud is verkrijgbaar via de webshop van Geertje. € 79,95, 22,5 x 22,5 cm, 120 grams papier, yellow gold.

Op 12NICETHINGS.com verkoopt Geertje precies 12 artikelen van haar hand in een beperkte oplage. Als een artikel is uitverkocht, vervangt ze het door een nieuw product.

geertje

Foto Geertje: Kasper Veenstra

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN