Tekenen om te reflecteren

Een beetje zelfreflectie – nadenken over wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet – levert vaak mooie inzichten op over hoe je in het leven staat en verder wilt. Schrijven of tekenen kunnen een goede manier zijn om je gedachten op gang te krijgen.

In Flow 1-2016 schreven we er het artikel Terugdenken helpt je vooruit over (hier te downloaden). De Engelse Eleanor Shakespeare, illustrator en ontwerper vertelt in dit artikel meer over haar boek Collage and keep, een dagboek met illustraties waarin je collages kunt maken door te schrijven, tekenen, knippen en plakken. Het boek telt 52 opdrachten, één voor elke week, waarbij je reflecteert op je eigen leven en ervaring. Het zijn vragen als ‘Wat heeft de toekomst voor jou in petto? (plak dat in een glazen bol)’ en ‘Hoe zou jij je tijd gebruiken als je meer tijd had? (knip dat uit en plak het op de getekende klokken)’ en ‘Maak een slinger van mensen met wie jij je verbonden voelt.’ De opdrachten variëren van luchtig en grappig tot intensief. Ze zetten je aan het denken en vervolgens aan het werk.

Shakespeare: “Dit is een boek dat je wilt bewaren wanneer je alle opdrachten hebt gemaakt. Het wordt iets persoonlijks om te koesteren. In het boek kun je creatief zijn, en nadat je erin hebt gewerkt, wordt het net zo waardevol voor je als een fotoalbum of dagboek. Het stelt je in staat om terug te kijken op herinneringen en op de antwoorden die je gaf. Bij sommige opdrachten wil je later je antwoord misschien bijstellen of aanvullen. Omdat we veranderen, ons ontwikkelen en groeien, zal het antwoord dat je op je twintigste geeft anders zijn dan wanneer je dertig bent. Wat ook je antwoord is, het is belangrijk om tijd te maken, te bedenken waar je vandaan komt en waar je nu staat in je leven. Ik denk dat die reflectie essentieel is om jezelf te leren kennen.”

In Flow 1 zat – als extra – ook een aantal Plak-je-gedachten-posters. Zoals deze: Snowglobe

Het boek Collage and keep van Eleanor Shakespeare kost € 13,99 (Manteau)

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN