Een ode aan de inefficiëntie van het leven

Column Caroline Buijs

Caroline Buijs is creative managing editor van Flow en heeft contact met illustratoren over de hele wereld én een creatieve blik. Ze weet als geen ander: iets met je handen maken, geeft rust in je hoofd. Deze keer: mag het wat ingewikkelder, weerbarstiger en inefficiënter?

In de trein naar Rotterdam las ik toevallig een boek over Rotterdam: Rotterdam – Een ode aan inefficiëntie van Arjen van Veelen. En ik realiseerde me dat ik het thema – inefficiëntie – meteen toepaste. Ik had namelijk een ‘live’ afspraak met illustrator Deborah van der Schaaf om een nieuwe Flow-special door te spreken die zij gaat illustreren, terwijl we dat natuurlijk ook per mail of Zoom hadden kunnen doen.

Een stapel vol ideeën

In plaats daarvan deden we het lekker op de inefficiënte manier – inclusief lange reistijd. We dronken koffie en aten bananencake bij café  Heilige Boontjes (aanrader), namen op ons gemak de leuke en minder leuke dingen van het leven door en bogen ons daarna over een stapel papier vol ideeën, plaatjes en schetsen voor de nieuwe special.

Is mail of Zoom eigenlijk wel efficiënter?

Van Veelen kan als geen ander ingewikkelde thema’s begrijpelijk maken en vlecht steeds zijn eigen leven door zijn verhalen. Zijn boek raakte me. ‘Rotterdam is een metafoor voor een wereld waarin alles in hokjes wordt gestopt. Waarin containers uit de haven het ritme bepalen, pakketjes de straten en de huizen vullen, en beeldschermen steeds meer tussen ons in komen te staan.’

In dat beeldscherm had ik nu dus even geen zin meer. Bovendien: wat is nu precies inefficiënt? Doordat Deborah en ik elkaar live zagen en spraken, begrepen we elkaar sneller – dat scheelde later weer veel mailverkeer. Zo legde ik nu, met Deborah tegenover me, uit hoe ik een bepaalde paper goodie voor me zag. En wist Deborah daar meteen een andere draai aan te geven, waardoor ik weer op een nieuw idee kwam en de paper goodie leuker en leuker werd. Dat was ons niet zo makkelijk gelukt via Zoom, telefoon of mail.

Zien hoe het met iemand gaat

Maar misschien nog wel belangrijker: soms wil je iemand met wie je vaak werkt gewoon even live zien en spreken. In plaats van tussen de regels in een mail door te lezen hoe het met iemand gaat, zie je dat pas echt goed aan een blik of een opgetrokken wenkbrauw terwijl iemand tegenover je zit – zonder scherm ertussen.

Arjen van Veelen schrijft dat zijn boek een pleidooi is om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiënte van het leven. Op de terugweg naar huis had ik twee uur vertraging. Maar dat was het meer dan waard.


Meer lezen

Tekst en fotografie Caroline Buijs
Gepubliceerd op 1 april 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN