Mindful met Irene (31)

Koningsdag als bekroningsdag

Oké, dit wordt een beetje een eng blog. Want ik ga iets zeggen over wanneer ik me kwetsbaar opstelde, en stel me daarmee gelijk weer kwetsbaar op. Maar ja. Juist bij Flow willen we niet meedoen aan de ‘alles-gaat-altijd-goed verhaaltjes’ die je zoveel leest op social media. En mindful proberen te leven betekent ook openstaan voor de ups en downs in het leven, en die accepteren. Dus vandaar: een blog over eenzaamheid en hoe het toch nog goed kwam.

Tijdens mijn studie en de eerste jaren dat ik werkte en in Amsterdam woonde, heb ik me nooit verdiept in mijn buren. Wie er onder of boven me woonde? Geen idee. Ik zag ze nooit, sprak ze nooit, en dacht er nooit over na. Daarna ging ik samenwonen in Haarlem, de kinderen kwamen en er was een beetje buurtcontact, toch was ik ook toen vooral druk met mezelf en mijn leven.

Maar toen was ik ineens gescheiden. En verhuisd, en verdrietig en boos en alleen en heel moe en werkte ik hard om dat allemaal maar niet te hoeven voelen. Dat lukte echter niet altijd. Als de kinderen in bed lagen, dacht ik: slik. Dan leek de avond nog zo lang en leeg. En in de weekenden dat de kinderen bij hun vader waren, keek ik soms jaloers uit het raam. Dan zag ik de buren ‘van de poort’ (we delen een poort samen die naar alle tuinen gaat) samen in de tuin zitten, en wilde ik er wel naartoe maar durfde niet zo goed. Op de een of andere manier waren al die dingen (contacten leggen met de buren, bij een borrel aanschuiven, kletspraatjes maken in de buurt) makkelijker toen ik nog een stel was. Ondertussen was ik niet heel zielig hoor, er waren wat vriendjes en veel vriendinnen, maar ze waren niet allemaal even dichtbij. Ik miste de geborgenheid van het gezinsleven, en besloot die geborgenheid in mijn dagelijks leven te zoeken en dus meer mijn best te doen voor contact met de buren. Ik nodigde ze uit voor een verjaardagsborrel. Maakte wat vaker een praatje in plaats van gehaast in de auto te springen ’s morgens. Gaf hier en daar eens een Flow cadeau. Startte een buurvrouwenappgroepje. Vroeg of iemand zin had mee te gaan naar de film. En langzamerhand kwam het helemaal goed. Wat had ik een mazzel met mijn buurtgenoten (die allemaal lief zijn) en de tijdgeest (waarin iedereen ineens weer meer open staat voor burencontact).

Afgelopen koningsdag voelde als bekroningsdag. De buurmannen hadden overdekte marktkraampjes voor de buren van de poort geregeld, er kwam een buurtplan: allemaal warme winterse kost verkopen. We deelden snert en koekjes en chocomelk en stoofpot met elkaar en verkochten het met plezier (oké ik was zelf te druk geweest om een culinaire bijdrage te leveren, sorry nog jongens!). Maar er was wijn en glühwein en gezelligheid en we maakten zelfs zoveel indruk op RTV Noord Holland dat ze een filmpje over ons buurtinitiatief maakten. En terwijl de kinderen bij ex waren en Nieuwe Liefde in Braboland zat, voelde ik me geen moment alleen.

Koningsdag 2016 was echt heel warm.

Wie mee wil gluren: dit filmpje maakte buurman Niels:

Irene is samen met Astrid creative director van Flow. Elke vrijdag schrijft ze over hoe ze de lessen uit verschillende mindfulness-trainingen toepast in haar daily life. Ze woont in Haarlem met haar kinderen (co-ouderschap) van 10 en 13.

irene31

 

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN