Hoe ga je wat bewuster om met de tijd die je op je mobiel doorbrengt? En wat brengt het je? Irene, samen met Astrid oprichter van Flow, schrijft er elke vrijdag over.
Soms denk ik: waar gaat het heen met mijn mobiel. Deels ben ik gelukkig dat dat ding steeds meer kan en me steeds meer helpt. Neem de zaklamp. Ingenieus! Altijd bij de hand! Hoe fijn is dat? En laatst was ik met de kinderen een paar dagen in Arnhem en normaal willen ze natuurlijk heus niet door zo’n stad lopen, maar nu gaf ik ze mijn mobiel om met kaarten de route uit te zoeken en het werd een soort speurtocht naar het museum voor moderne kunst, heel gezellig. En dat ik snel kan uitzoeken waar een leuk restaurant in de buurt zit, ook daar word ik blij van. Maar soms gaat het me toch een beetje te ver al die mogelijkheden. Sinds de nieuwste update vertelt de telefoon me bijvoorbeeld ’s morgens als ik in de auto stap welke weg ik het beste kan nemen naar het werk. Ongevraagd hè? Dan staat er ineens op het scherm: neem de A5, het is niet druk. En daar krijg ik toch een beetje de kriebels van. Want dan heb ik het gevoel dat die telefoon in mijn hoofd kan kijken. Omdat ik inderdaad net op dat moment denk: zal ik via de snelweg of binnendoor gaan? En dat vind ik dus niet fijn. Uiteindelijk gaat dat in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker gebeuren. Met de opkomst van the internet of things is het natuurlijk zo dat ik straks denk: ‘o ja, de melk was op’, als ik de supermarkt binnenloop, en dat mijn telefoon dan net een boodschappenlijstje produceert (inclusief melk kopen) omdat hij weet wat er in mijn koelkast staat. Handig? Ja vast. Beetje creepy? Ja ook.
Mijn online collega Jeannette vertelde me dat zij thuis een beetje de paria aan het worden is. Haar man geniet echt van die nieuwe mobiele opties en heeft thuis zo’n nieuw lichtsysteem aangeschaft, dat alleen kan worden bediend via een app. Dus zonder lichtknopje op de muur. De kinderen vinden het fantastisch. Maar zij kan soms thuis niet het licht aandoen, omdat ze weigert de app te installeren en haar telefoon te pakken om het licht aan te doen. Waarom ze zo’n aversie voelt weet ze niet, maar ze wil er gewoon niet aan. En ik snap dat wel. Ook heeft ze Siri uitstaan, terwijl haar hele gezin altijd alles regelt via spraakherkenning. Ook ik heb Siri nog nooit gebruikt. Zo’n onbekende mevrouw die iemand voor mij gaat bellen of iets gaat opzoeken als ik dat vraag, het voelt toch een beetje weird.
Met alle nieuwe mogelijkheden en technieken lijkt meer offline tijd dus verder weg dan ooit. In de toekomst gaan we alleen maar meer doen via ons mobieltje. En ik blijf lekker worstelen tussen wat wel en wat niet. Hoe staan jullie daarin? Omhelzen jullie al die nieuwe opties of toch niet? Ik ben benieuwd.
#offlineisthenewluxury