Offline als luxe (15)

offline als luxe

Hoe ga je wat bewuster om met de tijd die je op je mobiel doorbrengt? En wat brengt het je? Irene, samen met Astrid oprichter van Flow, schrijft er elke vrijdag over.

Steeds vaker wordt de indeling van mijn dag bepaald door mijn inbox. Dan heb ik me voorgenomen iets te gaan doen, maar dat stel ik dan nog even uit, want ik ga eerst even mijn mail checken. En daar gaat het fout. Herkenbaar anyone? Voor ik het weet, zit ik kleine dingen op te pakken, vage mails te lezen en mails naar mapjes te slepen voor een moment dat ik er wel tijd voor heb. Al met al voelt het of ik wat doe, maar eigenlijk doe ik vooral niet echt iets.
Gelukkig is dit allemaal helemaal te verklaren en een soort van ‘echte ziekte’ volgens Jocelyn K. Glei, die op haar site jkglei.com schrijft over werk en creativiteit in deze tijden van voortdurende afleiding. Ze heeft net een nieuw boek geschreven en legt daarin haarfijn uit hoe dat allemaal werkt. Unsubscribe – How to kill email anxiety, avoid distractions and get real work done heet het boek. Ja, e-mail anxiety, dat heb ik dus, dacht ik toen ik die titel las. Ze vertelt er onder meer in dat e-mail echt verslavend werkt, omdat er altijd wel een soort beloningsmailtje tussen alle niet-zinnige mails zit. Zo’n mailtje waar je heel gelukkig van wordt en dat je een kortdurend geluksmoment geeft. In mijn geval: soms komt er zo’n ontzettend lief mailtje binnen van iemand in de wereld die zegt dat ze iets in Flow heeft gelezen en ons voorwoord zo mooi vindt en herkenbaar en dat we haar hebben geraakt/getroost/verder geholpen.

Als een verslaafde ga ik heel veel momenten op de dag op zoek naar zo’n beloning. En ineens denk ik aan hoe dat vroeger was. Toen ik nog geen e-mail had en ik huiswerk zat te maken. Als dan de brievenbus klepperde, voelde dat als een enorme trigger. Ik had penvriendinnen en schreef met mijn nichtje, en zodra de brievenbus geluid maakte, holde ik erheen. Vaak was er alleen post voor mijn ouders, saaie rekeningen enzo. Maar ik ging kijken! Wat toen gebeurde, gebeurt ook nu, met dat verschil dat eigenlijk nu de hele dag de brievenbus kleppert. En ik hol er de hele tijd naartoe. Daardoor voel ik me de hele tijd onbevredigd. Want die leuke beloning is er maar heel soms en ondertussen doe ik niet wat ik van plan was te doen. Een blog, artikel of voorwoord schrijven of een boekje samenstellen. Jocelyn heeft gelukkig ook een oplossing. Ze stelt voor dat je elke dag afsluit met een lijstje maken van dingen die je wilt doen de volgende dag. En dat het doorstrepen van die dingen je nieuwe beloningssysteem is. Ik kan me voorstellen dat het zo gaat werken. Dat de kick van een volbrachte taak even groot wordt als de kick van dat ene mailtje waar je zo blij van wordt. Het lijkt me een mooi streven voor deze week. Maar nu heb ik me ook net ingeschreven voor haar nieuwsbrief, en kijk ik weer uit naar mailtjes van Jocelyn, mijn nieuwe goeroe. Hmmm.

Het boek Unsubcribe is verkrijgbaar in onze webshop.

OFFLINE.jpg

Illustratie: Isabelle Schippers

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN