Offline als luxe (6)

Hoe ga je wat bewuster om met de tijd die je op je mobiel doorbrengt? En wat brengt het je? Irene, samen met Astrid oprichter van Flow, schrijft er elke vrijdag over.

Al die social media. Weg ermee of houden? Ik vraag het me steeds vaker af, vooral sinds ik een paar weken geleden (op 31 augustus om precies te zijn) een interview in de Volkskrant las met wiskundige Cal Newport. Hij schreef een boek over het belang van concentratie. Zijn boodschap: we moeten meer ‘oefenen met dode tijd’. En dat is dus tijd waarin we niets doen. Tijd die we vroeger veel meer hadden dan nu, omdat we nu zo vaak in zo’n dodetijdsituatie naar ons mobieltje grijpen. In zijn boek Diep Werk legt hij uit dat het een kwestie van trainen is. Ons brein wil afgeleid worden, we kunnen er niet zoveel aan doen. ‘We zoeken permanent de beloning van afleiding. Ons brein is geprogrammeerd om nieuwe dingen te signaleren.’
Hij pakt de boel wel lief aan. In plaats van ons streng toe te spreken, probeert hij ons te verleiden tot ander gedrag: ‘Ik leg de nadruk niet zozeer op de vraag of afleiding goed of slecht is, maar probeer mensen te overtuigen van de aantrekkingskracht van het tegenovergestelde, van het onafgebroken diep en geconcentreerd nadenken.’ En dan vertelt Cal in dat interview iets waar ik dus nog steeds over nadenk. Hij zegt: ‘Ik heb bewust gekozen geen Facebook-, Instagram- of Twitteraccount te hebben. Ik heb gekozen die afleiding uit mijn leven te bannen en daar voel ik me goed bij. Surf niet, doe je social media weg. Het went. Ik denk dat we er onrustiger van worden, angstiger. Ga liever de natuur in, even wandelen. Kun je nog nadenken ook.’

Oh jongens, dit deed me weer zo nadenken over alle tijd die ik stop in social media en wat het me niet oplevert. Volgende week ga ik het een uurtje per dag proberen. Mobiel thuislaten en een uurtje wandelen in de duinen elke avond. Maar alle social media afschaffen? Daar begin ik niet aan hè? En jullie hoop ik ook niet, want dan leest niemand meer mijn blogje en kijkt niemand meer op onze Facebook-, Insta- en Twitterpagina’s. Ik denk dat je best een uitzondering mag maken van Cal voor dingen waar je blij van wordt ;-).

Het boek van Cal Newport, Diep Werk – Werken met aandacht in een wereld vol afleiding (uitgeverij Business Contact) is te bestellen in onze webshop.

#Offlineisthenewluxury

offlineisthenewluxury_flow-logo_sanny-van-loonkopie-jpg

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN