Offline als luxe (8)

Hoe ga je wat bewuster om met de tijd die je op je mobiel doorbrengt? En wat brengt het je? Irene, samen met Astrid oprichter van Flow, schrijft er elke vrijdag over.

Nu ik er vaker over nadenk, vind ik het steeds irritanter dat m’n mobiel mijn leven is binnen geslopen en hoe verslavend hij is. Ik merk steeds meer hoe weinig ik mezelf in de hand kan houden. Blijkbaar heb ik een prikkel van buiten nodig om m’n telefoon wat vaker in mijn tas te laten zitten. Oh, wat zou ik graag een stilteretraite boeken, een paar dagen mijn mobiel moeten inleveren, heerlijk lijkt het me. Staat op mijn verlanglijst voor volgend jaar.

Wat me vooral verwondert, is dat ik het mezelf aandoe, en dat ik er toch geen discipline in krijg. Ik ben in zoveel dingen enorm streng voor mezelf: heb nog nooit een deadline gemist, ben al jaren gestopt met roken, mag van mezelf geen glaasje wijn dagelijks bij het eten en doe dat dan ook niet, geef bijna nooit toe aan mijn chocoladecravings en ik ga altijd vroeg naar bed indien nodig. Maar op m’n mobieltje kijken doe ik gewoon, zelfs als het niet mag van mezelf. Laatst las ik wel iets interessants over hoe dat werkt. Het schijnt allemaal de schuld te zijn van ons reflexbrein, ook wel ons intuïtieve brein genoemd. Dat schijnt als een soort junk te zoeken naar bevrediging. En elke pingetje op onze telefoon (of oplichtende schermpje) levert een stukje bevrediging op. Maar ondertussen komt ons reflecterende brein in het nauw. Dat logisch en analytisch en creatief nadenken van het reflecterende brein lukt niet als we steeds ingaan op alles wat het reflexbrein oppakt. Om onze hersenen goed te laten werken hebben we meer pauzemomenten nodig op de dag.

Met dit in het achterhoofd, ga ik komende week toch weer wat nieuws proberen. Na de avonden en nachten die ik probeer af te kicken, ga ik nu mijn telefoon op het werk meer in mijn tas laten. Deze week mag ik alleen tussen 12.00 en 13.00 uur en na 15.00 uur (als mijn dochter kan bellen) af en toe kijken. Lieve collega’s: houden jullie me in de gaten? Iemand die het ook gaat proberen? Leuk als je je plannen voor meer offline tijd hieronder deelt!

#offlineisthenewluxury

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN