Ontspullen met Astrid (47)

Dipje

Ik moest in een tv-programma wat zeggen over het verband tussen ontspullen en gelukkig zijn. Vlak voor de opnames stelde de ene redacteur me voor aan de ander: “Dit is Astrid, van dat item over ontspullen.” “Aha”, reageerde redacteur nummer twee. Hij had er wel wat mee, met dat minderen. Hij had bijvoorbeeld altijd enkel een telefoon en een pen bij zich als hij de deur uitging, liet hij me zien. En toen wees hij naar mijn tas. “Uh, weet je het zeker, van dat ontspullen?”

Tja ik en die tas, daar ben ik beroemd om. Ik sleep inderdaad elke dag een enorme tas mee. Als je mij een week op een Zwitserse bergtop dropt met die tas, denk ik met gemak een week te kunnen overleven. Ik bedoel, ik pluk er eens een appeltje uit, ik tover een zakmes tevoorschijn,  een e-reader, een paracetamolletje, een zonnebril, een shawl, batterijoplader, waterflesje, afijn, ik red me wel een tijdje.

Maar goed, de twijfel sloeg inderdaad toe. Ai, ben ik wel een ontspuller? Zit de klad er een beetje in? Was ik niet stiekem beetje blij dat vorige week een lamp sneuvelde zodat ik naar een winkel kon rennen voor een nieuwe? En heb ik niet al een week enorm veel zin om spullen te kopen? Gewoon, een nutteloos leuk ding, dat net nu even in de mode is en mijn woonkamer een enorme oppepper zal geven. En op het web blijft mijn oog hangen bij de zin: Clutter Is The New Clean. En opeens vind ik dat heel erg lekker klinken. De Amerikaanse ontspul-goeroe die ik altijd bewonderde, Tammy Strobel, is ook alweer terug verhuisd van haar tiny house naar een gewoon grote-mensen-huis zag ik op Instagram. Iets wat toch een beetje als verraad voelde.

Tijd om wat hulptroepen in te schakelen om de moed erin te houden. Helemaal niet gek na 47 weken. Mensen die gestopt zijn met roken hebben ook van tijd tot tijd een dip. Wat mij altijd helpt is een aantal One Minute Tip-video’s van Fay Wolf, te bekijken op Apartmenttherapy.com. Sowieso een fijne site voor een avondje surfen op de bank. Een klein huis heet daar een Studio, en je kunt er lekker binnen kijken in huizen van ontspullers en verzamelaars. Fay schreef ooit muziek voor Grey’s Anatomy, is daarnaast organizer, en is een beetje de Amerikaanse Marie Kondo. Haar boek heet gezellig: A Decluttering Handbook for Creative Folks, en je mag een tikkie rommelig en schmutzig zijn, ze is niet zo van het rigide. Op dit moment vind ik het groezelige gitaarmeisje beter te behappen dan de perfecte Marie Kondo. Ik ben niet de enige, in Amerika is op dit moment het boek van Wolf na Marie een van de meest gekochte boeken over decluttering. Fay is gek op geruite blousjes, heeft niet per se een heel leuk huis, met een verkeerde rode bank, kortom, net een echt mens. En ik weet zeker dat ik van haar mijn rommeltas mag houden. Zin om een filmpje van Fay te zien? Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.apartmenttherapy.com/videos/TEpX6UmH

Astrid is samen met Irene de oprichter van Flow. Ze woont samen en heeft twee kinderen. Ze schrijft elke dinsdag over de zin en onzin van ontspullen.

astrid47

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN