Ontspullen met Astrid (51)

Tevreden

Een van de fijnste dingen van al dat ontspul-gedoe is dat je er zo lekker tevreden van wordt. Ik fiets tegenwoordig fluitend langs alle villa’s bij mij in de buurt. Ook ik droomde vroeger van een later-als-ik-groot-ben-huis, van hout, met torenkamers, veranda, limonadeboom à la Pippi Langkous en een ommuurde geheime tuin. Niet gelukt, geeft helemaal niet. Inmiddels lijkt het me namelijk, naast ontzettend heerlijk natuurlijk, ook best wat gedoe.

Daar moest ik aan denken toen ik het verhaal van Marianne Zwagerman in de Linda Wonen las. Journalist Zwagerman schreef een verhaal over simpeler leven. Ze had het namelijk allemaal. De prachtige woonboerderij. Met paarden en stallen, en wat ander dierenspul, met een oprijlaan, met een woonkeuken, met weilanden, en – daar werd ik echt even jaloers – een moestuin mét kas.

Maar de droom die uitkwam, bleek een valkuil van jewelste. Ze moest zes en een halve dag werken om de hypotheek te kunnen betalen, en elke vrije minuut ging op aan klussen, tuinieren, rondscheuren op de zitmaaier, voor de dieren zorgen, het zwembad schoonmaken, de kuilen uit de rijbak slepen met de trekker, hooibalen sjouwen, enzovoorts.  “Ik dacht dat vrij wonen de ultieme vrijheid zou opleveren maar dat bleek een vergissing. Bezit vreet al je vrijheid op.”

Niet zoveel (meer)  hebben en je toch heel erg rijk voelen, dat is een van de benefits van anders omgaan met bezit. Mijn dromen verschoven van torenkamers, naar vrije tijd, reizen, eindelijk die stapel boeken uitlezen, een studie afmaken.

Marianne Zwagerman verkocht haar fantastische landgoed, en woont tegenwoordig op een kleine woonboot. En is eindelijk gelukkig. Ze schrijft: “Veertig vierkante meter. Het blijkt ruim voldoende om op te leven. Ik woon als een miljonair met uitzicht over de plas.”

PS: Ik zelf woon nog steeds met best wel veel spullen, ondanks mijn ontspullen project dat (volgende week!) 52 weken duurde. Hoe dat zit? Volgende week maak ik mijn laatste blog over dit onderwerp, en maak ik de balans op na een jaar minderen.

Astrid is samen met Irene de oprichter van Flow. Ze woont samen en heeft twee kinderen. Ze schrijft elke dinsdag over de zin en onzin van ontspullen.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN