Ontspullen met Astrid (21)

Dingen beleven

Nu ik een blogje maak over ontspullen, krijg ik allemaal leuke boeken toegestuurd. Dank lieve uitgevers. Nooit geweten dat er al zoveel boeken worden uitgegeven over simpeler leven, opruimen en ontspullen. Ik kan er met gemak een boekenplankje van aanleggen, maar dat mag niet, want ik wilde juist ontspullen.

Er komt ook een dezer dagen een boek uit dat zelfs simpelweg Ontspullen heet. Het is van journalist James Wallman, en hij schreef voor veel grote Amerikaanse kranten. Hij denkt dat de wereld echt gaat veranderen. Mensen zullen meer geld gaan steken in dingen beleven, in plaats van in consumeren. En bedrijven en fabrikanten zullen zich daaraan aanpassen. Er zullen meer diensten en producten komen die je daar bij gaan helpen, en er komen minder winkels die alleen draaien om spullen voor de heb en de show.

Als je iemand bent die kiest voor je geld uitgeven aan dingen beleven, in plaats van aan spullen, dan ben je volgens hem een experiëntialist. Ik vond dat wel een mooi woord. Als ik iemand thuis uitnodig en op mijn afgeraggelde bank plaats laat nemen, ben ik geen armoedzaaier met een bijeengeraapt interieurtje, nee dan kan ik gewoon zeggen: “Jongens let niet op de zooi, ik ben nu eenmaal een experiëntialist.” Enorme huizen vol bling bling zijn uit, maar schuurtjes vol surfplanken, en een portemonnee zónder geld maar mét een museumpas, dat is in.

Heel lief van James Wallman vind ik, dat je experiëntialist kan zijn, en tóch van spullen mag houden. Ik vind ontspullen leuk, maar soms ook vrij ongezellig, omdat ik nu eenmaal kan genieten van een notebook met een leren omslag, een helemaal-precies-de-goede-fiets om mee door de duinen te karren of zo’n Deense regenjas. Dat mag gewoon van James, want deze spullen hebben met beleven te maken, met dingen doen. Ik zie een gevaarlijke escape, en allemaal nieuwe redenen om vandaag nog naar de kampeerwinkel te rennen, die vol staat met spullen waar ik van houd, ook al kampeer ik nooit. En dat ik dan als een echte experiëntialist zonder schuldgevoel zo’n mosgroene Engelse thermoskan, een picknickset en een fijne windicht jackje ga kopen.

Astrid (47) is samen met Irene de oprichter van Flow. Ze woont samen en heeft twee kinderen. Ze schrijft elke dinsdag over de zin en onzin van ontspullen.

astrid21

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN