Ga naar hoofdinhoud
Levenslessen

Bij Stadsjochies is alles vers van het land: ‘Voor de keuken is het elke dag improviseren’

stadsjochies

Midden in Utrecht, maar toch een oase van rust. Bij Stadsjochies zie je een kas vol groenten, kruiden en eetbare bloemen die rechtstreeks hun weg vinden naar je bord. Alles draait er om het seizoen, pionieren en de liefde voor natuur en smaak.

Wat zijn jullie aan het doen?

“We telen bij Stadsjochies honderden soorten groenten, eetbare bloemen, cressen — dat zijn vers gekiemde plantjes zoals tuinkers — en kruiden, die we daarna in de keuken van ons kastaurant gebruiken. Elk seizoen gebeurt er weer iets anders en proberen we nieuwe dingen uit. Het begon met telen voor chef-koks. Maar het was altijd al onze droom om de plek te delen met anderen. Zo ontstond ons restaurant in de kas.”

Wat is het nu voor een plek?

“Vanaf de Dom midden in Utrecht naar hier is het maar zeven minuten fietsen. En dan kom je in een andere wereld, een oase van rust waar je maar af en toe een auto hoort rijden. Je eet hier terwijl je de groenten om je heen ziet groeien en de varkens ziet wroeten. Er zijn meer kasrestaurants in Nederland, maar onze locatie is echt bijzonder. Iedereen die hier werkt, de telers, chefs, bediening en al het andere personeel ervaart dat. En dat is goed, want we willen een plek zijn waar mensen graag werken, een duurzaam bedrijf met liefde voor de natuur.”

Hoe ontstond Stadsjochies?

“Toen initiatiefnemer Rob Geerlings een plek zocht om zijn camper te stallen, stuitte hij in de Maarschalkerweerd op dit stukje grond. De vorige eigenaren bleken hier ooit een kwekerij te hebben gerund, hun kassen stonden er nog. Zonder enige ervaring begon Rob met telen. Met vallen en opstaan heeft hij alles geleerd. Pionieren hoort nog steeds bij Stadsjochies. Gaandeweg groeide de kennis en kwamen er steeds meer mensen bij, we zijn nu met meer dan zestig.”

Hoe ziet een dag er voor jullie uit?

“Altijd anders. Voor de keuken is het elke dag improviseren. Wat is de opbrengst en wat voor moois valt ervan te maken? Nu zijn dat bijvoorbeeld eetbare bloemen, cressen, tomaten, broccoli, courgettes en tatsoi. Niet alle koks kunnen of willen dat. Onze koks vinden die vrijheid júíst interessant. Elke dag bij Stadsjochies is een verrassing.”

Wat willen jullie je gasten meegeven?

“Op je bord zie je hoe de seizoenen werken, hoe de grond ’s winters in rust is. Dan is de keuken aangewezen op de kas, bladgewassen die traag groeien en ingelegde groenten. Want inleggen doen we ook, met zuurkool of bieten. Maar met onze beperkte ruimte moeten we keuzes maken – uien telen we bijvoorbeeld niet zelf. We vinden het mooi en belangrijk dat gasten de verschillen tussen de seizoenen terugzien op hun bord. Gelukkig zijn we er steeds beter in om Stadsjochies het hele jaar door te voorzien.” 

Meer lezen


Fotografie Christianne Ouweneel

Deel dit artikel
Klaartje Scheepers is neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach. Ze was onder andere hoofdredacteur van Elle Eten en in 2021 verscheen van haar hand het boek 'Van aardappel tot avocado'.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.