5 lessen uit Winteren van Katherine May

winteren

Wie het afgelopen half jaar in een boekhandel heeft rondgeneusd heeft Winteren van Katherine May vast en zeker zien liggen. De recensies over het boek zijn lovend en dat is volgens online editor Merel geheel terecht.

Je hebt de winter en de winter

Afgaande op de titel van het boek denk je wellicht dat dit gaat over de winter beleven, als seizoen. Dat is enerzijds waar, want het boek gaat inderdaad over allerlei winterse activiteiten, tradities en gebruiken. Maar belangrijker dan dat gaat het boek over de figuurlijke winters die we in het leven allemaal meemaken. Dit zijn de periodes waarin het leven moeilijk voelt. May legt in het boek continu de link tussen de letterlijke en de figuurlijke winter en dat maakt het verhaal heel beeldend.

Die figuurlijke winters zien er bij iedereen anders uit. Zo kun je ziek worden, overspannen of in een depressie raken. Maar het kan ook zijn dat je rouwt om het verlies van een dierbare of dat je verhuist en je eenzaam voelt zonder je vrienden om je heen. Je hebt een beeld; winters zijn niet fijn. Maar, zo leert May ons, winters zijn wel nodig in het leven. Ze leren ons waardevolle lessen.

Geen zomer zonder winter

Denk maar aan de letterlijke winter waarin de natuur tot rust en verstilling komt. Het is de tijd waarin we allemaal wat meer naar binnen keren om tot onszelf te komen. We laden op voordat de lente en de zomer weer aanbreken. De winter is eigenlijk een heel ondergewaardeerd seizoen. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen niet van kou houden en toegegeven; de winter kan grijs en lang zijn. En toch, als we het boek mogen geloven, dient ook dit seizoen zijn doel en kunnen we er van leren genieten.

Vijf lessen uit Winteren

Tijdens het lezen van het boek maakte ik driftig aantekeningen. Persoonlijk heb ik heel veel aan gehad en ben ik het nu, tot vervelends toe misschien, liefdevol aan het opdringen bij vrienden en familie. De vijf belangrijkste punten die ik meeneem uit het boek zijn:

  • De winter staat voor verandering en voor de voorbereiding op de volgende seizoenen.
  • Het leven is niet lineair, maar cyclisch.
  • Erkennen dat het winter is, is het halve werk.
  • Je kunt echt iets moois maken van de winter; zowel van de letterlijke als van de figuurlijke.
  • Het wordt altijd weer lente. (En ja, het wordt ook altijd weer een keer winter.)

De winter leren waarderen

Ik begon het boek op het perfecte moment te lezen, namelijk in de week dat de winter officieel begon. Omdat Winteren voor een groot deel gaat over het leren waarderen van het koudste en stille seizoen van het jaar, heb ik veel ideeën opgedaan die ik de komende tijd wil proberen.

May leeft in Engeland en is, als je het mij vraagt, een pro geworden in het beleven van de winter. Van lange koude wandelingen tot zwemmen in een ijskoude zee en van naar binnen trekken met een creatief project (zoals bagels bakken), of het opruimen van haar kledingkasten; May maakt er iets moois van. Dat inspireert me om deze letterlijke winter ook te kijken naar wat er wel is, in plaats van alleen maar af te wachten tot het eindelijk weer lente wordt. Wie weet heb ik er iets aan voor het geval er weer een keer een figuurlijke winter in mijn leven aanbreekt.

Winteren wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en kost € 21,99.

Meer lezen

  1. Leven met de seizoenen: dertien ideeën om de winter meer te beleven.
  2. Een voorliefde voor buitenzwemmen – ja, zelfs als het koud is.
  3. Tips voor wie last heeft van een winterdip.

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Kira auf der Heide/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING