9 tips voor een fijne thuiswerkplek

fijne thuiswerkplek

2020 zal de boeken ingaan als het jaar waarin ons huis en onze eigen omgeving meer dan ooit de basis bleken te zijn. Als je vaker thuiswerkt, is een fijne thuiswerkplek belangrijk. Wij delen onze inzichten die we hebben opgedaan na een halfjaar aan thuiswerken.

 1. Richt het liefst een ruimte of plek in die alleen is bedoeld om te werken. Zorg voor goed licht en een comfortabele bureaustoel. Maak het gezellig met een plant of bloemen op het bureau en iets leuks aan de wand.
 2. Routine is belangrijk: sta elke dag op dezelfde tijd en zo vroeg mogelijk op. Als dat voor je werkt: kleed je aan alsof je naar kantoor gaat, zo maak je de mentale klik dat je gaat werken.
 3. Ontbijt voordat je begint.
 4. Gebruik je eerste werkuren voor de belangrijkste taken. Zaken die op de automatische piloot kunnen, pak je ’s middags op.
 5. Volg een vaste dagindeling: werk in blokken van één tot twee uur en neem daartussen korte (actieve) pauzes: loop de trappen op en af, maak een rondje om het huis. Ga voor de lunch echt zitten of maak een ommetje. Het is niet realistisch te denken dat je de hele dag geconcentreerd kunt doorwerken.
 6. Het gevaar van thuiswerken is dat je te lang doorwerkt, er zijn geen collega’s die het signaal geven dat de dag erop zit. Zet bijvoorbeeld een alarm, beslis dan of je doorgaat of maak een to do-lijst voor de volgende dag.
 7. Houd contact met collega’s.
 8. Ruim je werkplek na afloop op.
 9. Zijn je huisgenoten thuis? Maak afspraken over werktijden, pauzes en of ze je mogen storen. En bedenk dat een kat of kind dat door het Skype-beeld loopt echt geen ramp is.

Meer lezen?

 • Het boek Opgeruimd! Op het werk van Marie Kondo en Scott Sonenshein deelt fijne inzichten over het ontrommelen van je thuiswerkplek.
 • Deze inzichten over het hebben van een fijne thuiswerkplek vind je samen met andere tips over jezelf opnieuw uitvinden in Flow 9-2020.
 • Meer tips van Flow vind je hier.

Samenstelling Alice van Essen Illustratie Clare Owen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN