Origami vouwen: zo maak je een papieren vaas

origami vouwen

Origami of de kunst van het vouwen is leuk om te doen. Als je met deze tutorial van een vaas aan de slag gaat, heb je ook nog iets moois voor in huis. 

Dit heb je nodig:
* stevig papier
* schaar
* potlood
* liniaal
* vouwbeen of mesje

materialen
De keuze voor het papier ligt uiteraard bij jou. Kies in ieder geval voor wat dikker, stevig papier dat je goed kunt vouwen. Als je geen vouwbeen hebt, kun je ook gebruik maken van een mes.


eerste stapBepaal eerst de hoogte en breedte van je vaas, hier is gekozen voor 20cm x 50cm. Maak het papier op maat. Neem de breedte van je papier wat groter dan de omvang van je vaas, de uiteinden moeten namelijk overlappen zodat je die vast kunt plakken.


origami vouwenJe begint met het tekenen van horizontale en diagonale vouwlijnen met behulp van potlood en een liniaal. Begin met de horizontale lijnen. Hier is gekozen van een afstand van 5 cm. Teken deze over de gehele hoogte van het vel papier (dwz 20cm x 50cm).

origami vouwen
Teken nu de verticale lijnen op dezelfde afstand van elkaar (5 cm) en over de gehele lengte.


origami vouwenVervolgens is het tijd om de diagonale lijnen te trekken.


origami vouwenTrek deze om en om door. Dus eerst een rij schuin, vervolgens haaks op de vierkantjes door de helft en weer een rij schuin door. Lastig om te volgen? Zie de foto hierboven voor een duidelijk voorbeeld.


origami vouwenVoordat je begint met vouwen, loop je de vouwlijnen voorzichtig na met het mesje of het vouwbeen. Dit maakt het vouwen straks makkelijker. Begin met de horizontale lijnen en trek het vouwbeen of mesje zachtjes langs de liniaal. Als je gebruik maakt van een mesje, duw dan niet te hard.. Het is namelijk niet de bedoeling om in het papier te snijden.


origami vouwenVouw alle horizontale lijnen. De kant met de getekende lijnen wijst naar buiten, zoals je op de foto kunt zien.


origami vouwenNu zijn de diagonale lijnen aan de beurt. Trek hier ook voorzichtig de vouwlijnen over met een vouwbeen of mesje.


origami vouwenDe diagonale lijnen vouw je nu de andere kant op, dus met de getekende lijnen naar binnen. (Zie foto.)


origami vouwenHierdoor krijg je een 3D-effect.


origami vouwenVorm tot slot je vouwwerk tot een vaas. De tekenlijnen zitten, uiteraard, aan de binnenkant. Als het goed is overlappen de uiteinden elkaar een beetje, plak deze met wat lijm aan elkaar vast.


laatste stapSchuif je papier nu over een vaas of bloempot heen en klaar is je origamivaas!

eindresultaat
eindresultaat

  • Deze tutorial verscheen eerder op DaWanda, waar je nog meer tutorials kunt vinden.
  • Nog meer blogs over origami vouwen vind je hier.
Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Paper book for food lovers

Een boek over papier én eten: dat is het nieuwe Flow Paper Book for Food Lovers.

Bestel nu