Het nieuwe borduren

Na breien en haken is ook borduren weer helemaal terug. De Australische Reilly Case geeft er haar eigen draai aan.

Reilly Case maakt onder de naam The Captain and Anouk (Thecaptainandanouk.com) vooral bloemmedaillons en gebruikt daarvoor graag gebruikte materialen die ze nieuw leven inblaast. “Vintage borduurwerk trekt  meteen mijn aandacht. Als je weet hoeveel tijd en liefde daar in zit… dat geeft het iets magisch.

Ik ben pas een jaar geleden begonnen met borduren. Dat was nadat ik op Bali knokkelkoorts had opgelopen. In de periode dat ik niet kon werken, verveelde ik me erg. Om iets te doen te hebben, pakte ik naald en draad – en daar ben ik eigenlijk nooit meer mee gestopt. Borduren heeft voor mij iets kalmerends.”

 

Ulla-Stina Wikander
Lees ook: Het (on)gewone alledaagse

“Op de bank zitten met een kop thee, een chocoladebiscuitje, mijn kat Anouk op schoot en naald & draad erbij. Voor mij is dat een oefening in mindfulness. Dat er een ietwat kitscherig, retro imago omheen hangt, vind ik alleen maar leuk. Ik geef er wel een moderne draai aan. Metallic garens zijn mijn favoriet. Prachtig glinsterend én lastig om mee te werken, dus ik gebruik ze graag maar spaarzaam.

Inmiddels krijg ik regelmatig speciale verzoeken om iets te borduren, bijvoorbeeld voor een trouwjurk. Dat vind ik heel vleiend, dat iemand het mij toevertrouwt om zoiets persoonlijks te maken. De allermooiste reactie kreeg ik nadat iemand een kleine geborduurde bordercollie verstrikt in kerstverlichting van me had gekocht. De kopers tagden me op Instagram met de boodschap dat mijn borduursel ze zou helpen met een lach hun eerste kerst zonder hun beste vriend door te komen. Ik wist niet dat ze een geliefd huisdier hadden verloren. Ik vond het verdrietig, maar ik was ook blij dat mijn borduurwerk ze een beetje vrolijker kon maken.”

  • In Flow 7 vertellen nog meer creatieven over borduren.

Tekst Chris Muyres Fotografie Reilly Case

Promotional image

Book for paper lovers 6

Het nieuwe Book for Paper Lovers is te koop in onze shop! In het Book for Paper Lovers vind je vouwvellen, posters, notebooks, labels, een pop-up kasje met papieren plantjes, een gezichten-tekenboekje, inpakpapier, stickers en nog veel meer.

Ga naar de shop