The Daily Life of…

Marjolein in het klein – oftewel Marjolein Jonker – vertelt in dit gastblog over hoe haar langgekoesterde woonwens werkelijkheid is geworden. Ze woont in een heel klein huisje dat nog mooier is dan ze ooit had durven dromen.

‘Toen ik foto’s zag van prachtige tiny houses in Amerika, was het ineens heel duidelijk voor me. Dit is voor mij de oplossing om een eigen huis te bezitten, zonder hoge woonlasten, dat helemaal naar mijn wens is, me stimuleert beter om te gaan met de aarde en me dwingt om minder te consumeren. En dat ook nog verplaatsbaar is, dus nooit meer gedoe met verhuizen. Inmiddels woon ik ruim een jaar in mijn huisje dat op een stukje grond van de gemeente Alkmaar staat en is er een heuse tiny house-beweging ontstaan in Nederland. Talloze mensen willen graag klein en duurzaam wonen, maar de plekken waar dat mag zijn nog schaars. Dat de gemeente Alkmaar het lef heeft getoond mij toestemming te geven, is dus echt een enorme stap voorwaarts.

Er gaat heel veel tijd, energie en moeite in zo’n project zitten. Maar ik had een duidelijk doel voor ogen en kwam op de een of andere manier steeds de juiste mensen tegen die me konden helpen. Natuurlijk waren er ook struikelblokken of momenten dat ik het even niet meer wist, maar ook dan had ik het vertrouwen dat het goed zou komen. Het huisje is mooier dan ik me had kunnen voorstellen, op een plek die nog idealer is dan ik had kunnen dromen. Midden in het groen, aan het water, op loopafstand van het station en stadscentrum. Op een plek waar prachtige sociaal maatschappelijke en duurzame projecten plaatsvinden en waar een hele fijne vibe hangt. Mensen die delen, elkaar helpen en een mentaliteit hebben van ‘alles is er al’ en ‘samen kom je verder’.

Mijn huisje is zestien vierkante meter groot – twintig als je de slaapvide meerekent. Het is gemaakt van ecologische bouwmaterialen, zoals schapenwol als isolatie en is zelfvoorzienend. Ik ben nergens op aangesloten. Elektriciteit wek ik op met zonnepanelen en sla ik overdag op in accu’s. Mijn gasfornuis en geiser werken op flessengas en mijn regenwater vang ik op om mee te douchen. Ik heb een composttoilet en mijn huis verwarm ik met een klein houtkacheltje en een infrarood warmtepaneel. Natuurlijk moet je wel concessies doen als je zo leeft. Zo heb ik bijvoorbeeld geen wasmachine en moet ik zuinig zijn met water. Maar overal is een oplossing voor te vinden, bijvoorbeeld een campingwasmachine op handkracht.

Ik woon alleen in mijn tiny house met mijn kat Hella, die het hier enorm naar haar zin heeft. Ik tuinier, lees boeken op de veranda, leer omgaan met de zeis, voer de kippen mijn keukenafval, probeer nieuwe recepten uit en drink koffie bij de buren. Bootjes varen voorbij, af en toe komen nieuwsgierige mensen aanwaaien, en ondertussen blog ik lekker verder en geef ik met mijn bedrijf ‘Marjolein in het klein’ lezingen, advies en informatie over de Tiny House movement in Nederland. Ik heb een heerlijk leven!

Wil je meer lezen over Marjolein in het klein? Kijk eens op haar blog: Marjoleininhetklein.com

 

1
reageren

1 reaction

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Promotional image

Nieuwste special

Flow Boeken & Lezen

Shop >