Aan de slag met vermogensopbouw: zo pak je dat aan

vermogensopbouw

Om wat meer rust en balans in ons leven te brengen, schreven we al eerder over financiële selfcare. Over het stellen van financiële doelen en het creëren van meer financieel inzicht. Zodra je daaraan hebt gewerkt, kun je gaan nadenken over het opbouwen van vermogen.

Ook het opbouwen van je vermogen is een vorm van voor jezelf zorgen. Immers, hoe beter je je financiën plant voor de toekomst, hoe minder zorgen je je hoeft te maken. Daarbij komt dat je met een goede financiële planning concreter kunt toewerken naar de wensen en doelen die je voor jezelf en je naasten hebt. Het opbouwen van vermogen gaat gepaard met risico’s en daarom is het verstandig om je goed in deze materie te verdiepen, zodat je weet wat je doet.

In een oude sok

Misschien ben je al heel goed bezig door elke maand iets opzij te zetten op een spaarrekening. Je weet wel, voor die wasmachine die een keer kapot gaat, zoals je van je ouders hebt geleerd vroeger. Geld sparen is heel verstandig en geeft rust. Ook als je daarnaast vermogen wilt opbouwen, is het verstandig om een buffer achter de hand te houden.

Helaas is de spaarrente momenteel vrijwel nihil en dat betekent voor de meeste mensen dat het vermogen door alleen maar te sparen niet zal groeien. Dat is zonde. Er zijn manieren om je geld meer voor je te laten werken.

Gunstige opties voor huiseigenaren

Ben jij een huiseigenaar? Heb je dan weleens gedacht aan het vroegtijdig aflossen van je hypotheek? Door dit te doen kun je je maandlasten eventueel omlaag brengen en in dat geval zou je maandelijks wat overhouden. Ook zou je kunnen denken aan het verduurzamen van je woning. Dat is niet alleen een mooie investering voor het klimaat, maar ook om comfortabel te wonen. En een duurzamere woning kan zorgen voor lagere energielasten. Dit kunnen dus gunstige opties zijn.

Kennismaken met beleggen

Weer een andere manier om vermogen op te bouwen, is door middel van beleggen. Denk je bij het woord beleggen aan zakenmannen met veel geld? Dat beeld hebben we door vroeger, maar zo is het allang niet meer. Beleggen kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen. De kans op een mogelijk hoger rendement is bij beleggen namelijk groter dan bij sparen, gezien de huidige spaarrente.

Voor veel mensen is beleggen nog vrij nieuw. Toch horen we, onder andere op social media, de laatste tijd veel (jonge) mensen over beleggen op verschillende manieren. Het lijkt een snelle wereld te zijn, maar doordat je op allerlei manieren kunt beleggen, is er ook eentje te vinden die wellicht bij jou past.

Misschien heb ook jij er nog geen ervaring mee of heb je je er nog niet in verdiept. In de volgende blogpost in deze serie die we maken in samenwerking met ABN AMRO gaan we het hebben over beginnen met beleggen. Hoe werkt dat en hoe pak je het aan? Spoiler: het is minder spannend dan je denkt.

Aan de slag met je vermogensopbouw

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan met je financiële doelen en plannen voor de toekomst? Dat kan met de cursus ‘In balans met vermogen’ van ABN AMRO.

Je begint klein door het volgen van de volgende modules:

  • Module 1: Doelen stellen.
  • Module 2: Financieel inzicht.
  • Module 3: Vormen van vermogensopbouw.
  • Module 4: Beginnen met beleggen.
  • Module 5: Duurzaam beleggen

Je volgt de cursus online en op het moment dat het voor jou uitkomt. Wel zo handig.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met onze partner ABN AMRO.
Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN