Controle loslaten: 3x zo doe je dat

controle loslaten

Grip hebben op de dingen voelt fijn, maar af en toe is het prettig: die controle loslaten. Hoe doe je dat?

Een beetje controle willen hebben is logisch en je bereikt er ook dingen mee in je leven. Maar je hebt nou eenmaal niet alles in de hand. Door een beetje mee te waaien, ervaar je vaak minder stress en druk die je jezelf oplegt.

1. Switchen naar de overgave-modus

De controle wat meer loslaten kan op verschillende manieren. De Amerikaanse coach en psycholoog Amy Johnson schrijft in een artikel op Tinybuddha.com dat het voor haar soms zo simpel is als: ­opmerken dat je in de controle-modus staat en ervoor kiezen om te switchen naar de overgave-modus.

Amy: “Ik stel me bijvoorbeeld voor dat ik in een bootje tegen de stroom in aan het roeien ben. Dat voelt als een gevecht. Als ik wil switchen, beeld ik me in dat het bootje omdraait, dat ik de peddels in de boot leg en me laat meevoeren met de stroom.”

2. Op zoek naar plezier

Psycholoog Carien Karsten raadt de controlfreaks onder ons aan om in eerste instantie eens op zoek te gaan naar plezier. Gesprekken met je partner, vrienden of familieleden kunnen daarbij helpen. Waar werd je (vroeger) altijd blij van? Zingen, dansen, wandelen in de natuur, tekenen, ­fotograferen, muziek maken, naar de film?

Karsten: “Controle gaat over de buitenwereld, over presteren en wat anderen van je vinden. Plezier hebben geeft meer contact met je ­eigen lijf, je eigen behoeften. Focus op dat waar je energie van krijgt en je zult vanzelf wat losser in het leven staan.”

3. Zoek het onbekende op

Volgens psycholoog en schrijver Marcelino Lopez houden mensen die van controle houden, zich vaak ook vast aan routines en rituelen. “Daardoor kun je een beetje op de automatische piloot gaan leven. Om minder controle te ervaren hoef je niet meteen op ­safari, het zit ’m ook in dagelijkse beslissingen. Je kunt een andere route naar huis fietsen. Ja zeggen tegen een uitnodiging waar je bijna automatisch nee tegen zegt. Zoek af en toe het onbekende op en kijk wat het je brengt.”

Volg onze training Een week voor jezelf

Zou jij wat vaker de touwtjes uit handen willen geven? In de training Een week voor jezelf ga je zorgen voor jezelf en op zelfonderzoek. Je neemt de tijd om je af te vragen hoe het eigenlijk met je gaat, last rust- en reflectiemomenten in, kijkt naar je automatische patronen en leert minder kritisch te zijn naar jezelf. Kortom: deze week kom je op adem. Hier lees je er meer over.

Meer lezen

Tekst Catelijne Elzes  Fotografie Zelda Gardner/Unsplash.com

opnieuw beginnen
Lees ook: Opnieuw beginnen: je bent niet mislukt als je een U-bocht moet nemen
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN