Deze jongeren ontspullen niet alleen hun huis, maar ruimen ook hun vriendschappen op

vriendschappen

Niet alleen overbodige spullen wegdoen, maar ook minimaliseren in het aantal (soms oppervlakkige) vriendschappen en relaties. Deze jongeren doen het. 

In een wereld waarin we van alles vaak te veel hebben, is het al langer een trend. Voortgetrokken door influencers als Marie Kondo: ontspullen, minimaliseren, alleen de dingen houden waarvan je echt blij wordt. Volgens een artikel in The Guardian besluiten steeds meer jongeren minimalistisch te leven, en dat gaat verder dan een huis met weinig spullen.

Want naast een legere kledingkast en voedsel zonder barcodes, zijn er nu ook jonge influencers die snijden in hun relaties en vriendschappen. Ronald L. Banks is er zo een. “Bewust leven,” zegt hij in het artikel, “gaat verder dan spullen. Het gaat ook om de mensen die ik in mijn leven toe laat.”

Van twintig naar vier vrienden

En ook YouTuber Kelly Stamps probeert terug te gaan naar een simpeler leven. Ze heeft niet alleen een minimalistische kledingkast en een simpele klaptelefoon, ze heeft ook drastisch gesneden in haar vriendschappen. “Ik had vaak veel mensen om me heen, zo’n twintig man die ik allemaal mijn vrienden noemde. Nu heb ik nog maar vier vrienden. Ik ben liever alleen dan met mensen die me alleen laten voelen.”

En zo zijn er nog veel meer invloedrijke jongeren die voortaan liever voor kwaliteit dan kwantiteit gaan. Online editor Bente kan zich wel vinden in de nieuwe ontwikkeling. “Ik heb vroeger altijd de druk gevoeld om veel vrienden om me heen te hebben, want dat hoorde zo. Het zei iets over je eigen waarde, dacht ik. Maar het hebben van oppervlakkige connecties past niet bij me, en inmiddels heb ik geaccepteerd dat drie goede vriendinnen, met wie ik echt een band heb, genoeg voor me zijn.”

Ook online editor Rachel Vieth verdiepte zich in vriendschappen, en ging hierover in gesprek met hoogleraar Beate Volker. Rachel: “De les die ik leerde uit mijn gesprek met Beate Volker is dat vriendschappen maken geen verplichting is, en dat je je al helemaal niet hoeft te meten aan een getal. En wat minder vrienden hebben, is dus ook oké.”

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Guardian (Sarah Logan)  Fotografie Anastasiia Rozum/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN