Ghosting: waarom het zo veel pijn kan doen en hoe je ermee omgaat

ghosting

Plotseling geen gehoor meer krijgen van iemand blijft pijnlijk. Waarom is ghosting zo moeilijk en hoe ga je er mee om?

Ghosting houdt in dat iemand plotseling uit je leven verdwijnt, zonder waarschuwing vooraf. Diegene reageert niet meer op je berichtjes, neemt de telefoon niet meer op en laat niets meer van zich weten. Waarom elk contact vermeden wordt, blijft voor jou een raadsel. En dat is pijnlijk.

Idealiter denken we dan niet meer aan diegene en gaan we door met ons leven, maar toch blijft het knagen. Ligt het aan jou? Heb je iets fout gedaan? Misschien iets over het hoofd gezien? Er zal vast iemand zijn die je het goedbedoelde advies geeft om ‘niet zo veel te denken aan wat anderen van je vinden’, maar volgens Dr. Michelle Drouin, een gedragspsycholoog, is het heel logisch dat ghosting je niet in je koude kleren gaat zitten.

‘Ghosting raakt mensen op een van hun kwetsbaarste plekken,’ schrijf ze in een artikel voor Ted. Namelijk ons verlangen naar zekerheid. ‘We hebben een afgerond verhaal nodig. We willen graag weten hoe dingen eindigen en waarom. We willen weten hoe de wereld om ons heen in elkaar steekt.’

Ghosting zegt eigenlijk: je bent niet belangrijk voor mij

Als iemand je plotseling negeert, blijf je achter met allerlei onbeantwoorde vragen. Dat kan volgens Drouin zorgen voor overthinking en angst. Daarnaast verlangen we niet alleen naar die zekerheid, maar ook naar menselijke verbinding. Worden we geghost, dan raakt dat ons zo hard omdat het eigenlijk zegt: je bent niet belangrijk voor mij. En dat gaat in tegen ons verlangen om geliefd en begrepen te worden.

Het is volgens Drouin dus niet zo gek dat je de neiging hebt om antwoorden te krijgen. Door die persoon te blijven appen, bijvoorbeeld. Of door zijn of haar social media af te struinen in de hoop antwoorden te vinden.

Vaak los je daar echter niets mee op, en het advies van Drouin is dan ook om los te laten, hoe moeilijk dit ook is. Drouin: ‘Als iemand echt met je wil praten, dan vindt diegene een weg. Als die moeite niet genomen wordt, ga dan verder. Meteen. Verspil geen tijd aan het doorspitten van het internet, op zoek naar antwoorden op de vraag of iemand om je geeft of niet. Het leven is kort, tijd is kostbaar.’

Een Ted-talk van Dr. Michelle Drouin over online liefde kun je hieronder bekijken.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Fredrik Ohlander/Unsplash.com  Bron Ted

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN