Positiviteit helpt ons om door moeilijke situaties te komen en zorgt ervoor dat we makkelijker met tegenslagen om kunnen gaan. Maar wat nu als je eerder geneigd bent om negatief te denken? Het zou zomaar kunnen dat dit trucje ervoor zorgt dat je voortaan heel anders in het leven staat.
Laten we vooropstellen dat het heel normaal is om af en toe negatieve gedachten te hebben. Sterker nog: mensen zijn eerder geneigd om negatief te denken, dan positief. Volgens de Amerikaanse neuropsycholoog Rick Hanson reageert ons brein sterker op negatieve gevoelens en leren we ook eerder van negatieve situaties dan van positieve. Kortom: ons brein blijft eerder vasthouden aan negatieve dingen dan aan positieve.
Lesje over neuronen
Gelukkig kun je je brein trainen om dit af te leren. Hiervoor moeten we je eerst wat uitleggen over neuronen, ook wel bekend als zenuwcellen. Dit zijn cellen in je zenuwstelsel die als het ware berichten van de ene kant van je brein naar de andere kant van je zenuwstelsel brengen. Neuronen vertellen je hoe je moet reageren in bepaalde situaties en hoe je inkomende informatie moet interpreteren.
Neuronen verbinden positieve ervaringen met positieve emoties. Om een voorbeeld te geven: als jij de Mount Everest hebt beklommen en je voelt je daarover trots en blij, verbinden je neuronen deze ervaring met positieve gevoelens. Als je daarna vaker bergtoppen beklimt, associeert je brein klimmen automatisch met gelukkig zijn.
Handig 12-seconden-trucje
Gelukkig is het mogelijk om je brein als het ware voor de gek te houden en nieuwe connecties tussen een ervaring en emotie te leggen. Als we Hanson mogen geloven, helpt een simpel trucje van twaalf seconden hier al bij. Het enige wat je moet doen is minimaal twaalf seconden een leuke herinnering naar boven halen. Ga hiervoor echt zitten en probeer erachter te komen waarom je brein deze herinnering als iets positiefs bestempelt. Doe dit elke keer als je je gestrest voelt of het gevoel hebt dat je in een negatieve periode zit. Na verloop van tijd traint je brein zichzelf om dingen van een positieve kant te zien, in plaats van toe te geven aan negatieve gevoelens.
Positieve mindset
Dit betekent niet dat je slechte dingen volledig moet negeren. Het betekent alleen dat je je brein traint om dingen eerder positief te bekijken. Hierdoor leer je om jezelf een beetje te verweren in moeilijke situaties en zorg je er ook voor dat je een stuk beter in je vel zit.
Dit artikel verscheen eerder op Libelle.nl.
Meer lezen
- Positief denken: zo leer je het in kleine stappen.
- Deze 4 kamerplanten kunnen goed zijn voor je humeur.
- Waarom je meer goed nieuws wilt lezen.
Tekst Redactie Libelle Illustratie Deborah van der Schaaf
Gepubliceerd op 12 november 2023, laatst bewerkt op 19 december 2023