‘Open up met Vincent’: een museumbezoek voor je mental health

Van Gogh Museum

Vincent van Gogh kampte met psychische klachten. Voor hem werkte kunst als troost. Het Van Gogh Museum bedacht daarom Open up met Vincent. Een toegankelijk programma om zowel met mindfulness als met kunst bezig te zijn.

Misschien herken je het wel bij jezelf. De afgelopen jaren hebben niet echt een positief effect gehad op ons mentaal welzijn. Veel (jong)volwassenen voelen zich nog steeds wel eens somber en ervaren stress. Het Van Gogh Museum wil door het programma Open up met Vincent het gesprek over mental health op gang brengen en ervaringen delen. Maar dan wel vanuit de kunst en het verhaal van Van Gogh.

Kunst als medicijn

Volgens het museum blijkt uit onderzoek dat kunst de gezondheid kan bevorderen. Het kan zelfs een rol spelen in het voorkomen of verminderen van psychische klachten. Van Gogh schreef in brieven aan zijn broer Theo dat schilderen voor hem voelde als een soort geneesmiddel. De activiteiten die je kunt volgen in het museum zijn gemaakt samen met jongvolwassenen, zorginstellingen en professionals op het gebied van mental health. Wie weet helpt deze manier van mindfulness je wel net zoals het Van Gogh hielp.

Thuis mediteren met de schilderijen van Van Gogh

Op de website van het museum staan verschillende meditatievideo’s, geleid door mindfulnesstrainer Jolien Posthumus. Bij deze korte meditatiesessies breng je je aandacht volledig naar een schilderij van Van Gogh. Je kunt zelf je favoriete schilderij kiezen om naar te kijken, bijvoorbeeld: Flesje met pioenrozen, blauwe ridderspoor (1886) of Kreupelhout (1889). Allemaal kan natuurlijk ook.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth, Ruby Wijdenbosch  Fotografie Jelle Draper

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN