Het credo is ‘eet 250 gram groente per dag’. En als je het ons vraagt, maken we daar 250 gram seizoensgroente van. Want groente van het seizoen is duurzamer, lekkerder en vaak beter voor je portemonnee.
Deze gids voor seizoensgroenten geeft je een overzicht van welke groente je het beste in welke maand kunt eten. Ze zijn op dat moment een duurzamere keuze, omdat de groenten van Nederlandse of Europese bodem komen en verbouwd worden op de akker of een onverwarmde kas.
Groente van het seizoen
Onthoud: een perfecte kalender met groente van het seizoen is lastig samenstellen, want je weet nooit precies wat de meest duurzame keus is. Je kunt altijd een blik werpen op de herkomst van de groenten, die staat vaak op de verpakking. Komt het van buiten Europa? Dan is het ingevlogen. Dat is de minst duurzame keus.
Komen de groenten buiten het seizoen om alsnog uit Nederland of Europa? Dan komt het vaak uit een verwarmde kas. Ook dat is belastender voor het klimaat.
Januari
- Aardappel
- Aardpeer
- Boerenkool
- Knolselderij
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Raap
- Rode biet
- Rode kool
- Savooikool
- Spruiten
- Schorseneren
- Ui
- Veldsla
- Witlof
- Witte kool
- Zoete aardappel
Februari
- Aardappel
- Aardpeer
- Boerenkool
- Knolselderij
- Paddenstoelen
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Raap
- Rode biet
- Rode kool
- Savooikool
- Spruiten
- Schorseneren
- Ui
- Veldsla
- Witlof
- Witte kool
- Zoete aardappel
Maart
- Aardappel
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool
- Knolselderij
- Paddenstoel
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Spinazie
- Spruiten
- Ui
- Veldsla
- Witlof
- Zoete aardappel
April
- Aardappel
- Andijvie
- Asperge
- Aubergine
- Knolselderij
- Komkommer
- Paddenstoel
- Paprika
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Spinazie
- Ui
- Wortel
Mei
- Aardappel
- Andijvie
- Artisjok
- Asperge
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Komkommer
- Kropsla
- Paddenstoel
- Paprika
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Spinazie
- Spitskool
- Tomaten
- Ui
- Wortel
Juni
- Aardappel
- Andijvie
- Artisjok
- Asperge
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- Courgette
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Komkommer
- Kropsla
- Paddenstoel
- Paprika
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Snijbonen
- Spinazie
- Spitskool
- Tomaten
- Ui
- Venkel
- Wortel
Juli
- Aardappel
- Andijvie
- Artisjok
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- Courgette
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Komkommer
- Kropsla
- Paddenstoelen
- Paprika
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Spinazie
- Spitskool
- Tomaten
- Ui
- Venkel
- Wortel
Augustus
- Aardappel
- Andijvie
- Artisjok
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- Courgette
- IJsbergsla
- Komkommer
- Kropsla
- Paprika
- Paddenstoel
- Radijs
- Rode biet
- Snijbonen
- Spinazie
- Spitskool
- Tomaten
- Ui
- Venkel
- Wortel
September
- Aardappel
- Andijvie
- Artisjok
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- Courgette
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Komkommer
- Kropsla
- Paddenstoel
- Paprika
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Savooikool
- Snijbonen
- Spinazie
- Spitskool
- Tomaten
- Ui
- Venkel
- Wortel
Oktober
- Aardappel
- Andijvie
- Artisjok
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Knolselderij
- Kropsla
- Paddenstoel
- Paprika
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Raap
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Savooikool
- Snijbonen
- Spinazie
- Spruiten
- Spitskool
- Tomaten
- Ui
- Witlof
- Venkel
- Wortel
November
- Aardappel
- Artisjok
- Andijvie
- Aubergine
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Knolselderij
- Paddenstoel
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Raap
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Savooikool
- Spinazie
- Spitskool
- Spruiten
- Ui
- Witlof
- Zoete aardappel
December
- Aardappel
- Aardpeer
- Boerenkool
- Knolselderij
- Paddenstoel
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Raap
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Savooikool
- Spruiten
- Ui
- Witlof
- Zoete aardappel
Meer lezen
- Welk fruit in welk seizoen? Een gids voor seizoensfruit per maand.
- Merel kookt met het seizoen: vijf recepten met spruitjes.
- Minder vlees eten: vier tips.
- Babette zoekt uit wat impact heeft op het milieu.
Tekst Lisanne van Marrewijk Beeld Lotte Dirks
Gepubliceerd op 28 februari 2023