Sorry: waarom het zo moeilijk is om te zeggen (+ tips)

sorry

‘Sorry, ik heb een fout gemaakt.’ Het is niet altijd makkelijk om deze woorden te zeggen tegen iemand die je verdriet hebt gedaan. Waarom vinden we het zo lastig en hoe wordt het makkelijker?

Sorry, sorry, sorry. De moeilijkheid zit hem niet persé in het woord zelf. Wel in het uitspreken ervan, omdat het vaak gepaard gaat met een spannend gesprek.

Volgens Reach Out, een website die jongeren helpt op het gebied van psychologie, kan het maken van excuses je een rot gevoel over jezelf geven. Omdat er aan het maken van excuses vooraf gaat dat je inziet dat je een fout hebt gemaakt. Het helpt als je beseft dat iedereen fouten maakt. Geef gewoon toe – aan jezelf en de ander – dat je iets niet helemaal slim hebt aangepakt, daar groei je van. Hoe wordt sorry zeggen makkelijker? Deze tips uit het artikel van Reach Out kunnen helpen.

Zo zeg je (gemeend) sorry

  1. Zeg voordat je begint wat lieve dingen tegen jezelf. Dat klinkt misschien raar, maar het helpt om juist je goede eigenschappen en daden te benoemen. Als je ziet wat je allemaal wél goed doet, is het makkelijker om te accepteren dat er af en toe iets mis gaat en klinkt je ‘sorry’ ook meer gemeend.
  2. Bedenk voor jezelf waarom je sorry zegt. Klinkt als een open deur, maar voor de ontvanger van de excuses is het fijn om te horen waaróm je sorry zegt.
  3. Geef in het gesprek toe dat je fout zat.
  4. Laat merken dat je begrijpt wat de impact van je fout op de ander is geweest en benoem dit. Bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat je je door mijn fout verdrietig voelt.’
  5. Dan komt de ‘sorry’. Enne, geen ‘maar’ erachteraan.
  6. Vraag of de ander je kan vergeven en wat je voor diegene kunt doen om je fout te herstellen. Is dit niet mogelijk omdat je iemand bijvoorbeeld gekwetst hebt met woorden, benadruk dan dat het niet nog eens zal gebeuren.
  7. Geef de ander tot slot de tijd om je excuses te laten bezinken en check op een later moment weer bij diegene in.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw Bron Reach Out Illustratie Yelena Bryksenkova
Gepubliceerd op 22 maart 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN