Starten met duurzame kleding: 5 tips

duurzame kleding

Duurzamer leven zit hem niet alleen in afvalloos leven en de fiets pakken in plaats van de auto, maar ook je garderobe kan verschil maken. 5 tips om te starten met duurzame kleding.

 1. Ga voor een goede basis
  En dan hebben we het over de kledingstukken die je eigenlijk altijd kunt dragen, in ieder seizoen. Een effenkleurige blouse, bijvoorbeeld. Een panty met een goede pasvorm die niet snel kapot gaat en tijdloze T-shirts. De truc zit hem in het afwisselen van deze kledingstukken, zodat je met die basis veel verschillende outfits kunt creëren.
 2. Kwaliteit boven kwantiteit
  Probeer wat minder vaak nieuwe kleding in huis te halen en koop als je echt iets nodig hebt een kledingstuk van goede kwaliteit. Zo gaat een wollen trui van hoge kwaliteit lang mee en hoef je volgend jaar niet opnieuw naar de winkel omdat hij stuk is.
 3. Ga voor tijdloos
  Zoek naar kledingstukken die tijdloos zijn. Een zwarte broek gaat nooit uit de mode, net als de witte blouse of een fijne trui. Door niet mee te gaan met de snelle trends, ontwikkel je een kledingkast vol duurzame kleding die je het hele jaar kunt dragen.
 4. Leen of huur gelegenheidskleding
  Een mooie jurk is leuk voor een bijzondere avond, maar vaak blijft-ie de rest van de tijd amper gebruikt in de kast liggen. Zonde. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor het lenen van kleding. Kijk eens in de kast van een vriendin of huur iets bijzonders voor een avond.
 5. Geef kleding een tweede kans
  Je hoeft je ‘fast fashion’ echt niet meteen weg te gooien. Laat die ene jeans met scheur maken bij een lokale kleermaker of het Repair Café, of ruil een jurkje waarop je bent uitgekeken met die van een vriendin. Zij blij, jij blij.

*Meer tips om duurzaam te leven vind je hier.

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Alyssa Strohmann/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN