Steviger staan in een onrustige wereld: #3

steviger staan

Hoe vind je iets rustigs in jezelf als de wereld zo wiebelig is? Journalist Annemiek Leclaire ging op onderzoek uit. Deze week delen we haar inzichten in drie afleveringen. Dit is het laatste deel.

Waarachtig leven

Heb je eenmaal ruimte gemaakt voor de angst, stellen psycholoog Mewe en coach en schrijver Loomans in deel 1 en deel 2 van mijn zoektocht om meer vertrouwen te hebben en steviger te staan, stel jezelf dan de vraag: en wat vind ík nu eigenlijk belangrijk? Wat wíl ik eigenlijk zelf graag? Waar heb ík behoefte aan? Trouw zijn aan jezelf, noemen ze dat.

Dat kom ik ook tegen in Zelfvertrouwen van filosoof Pépin. ‘Als je van jezelf afgesneden bent, verlies je vaste grond onder de voeten,’ schrijft hij. ‘Stevig staan is vertrouwen op je eigen verlangens in het leven.’ Daarmee bedoelt hij: je eigen unieke wensen voelen, in kaart brengen en volgen, je eigen unieke talenten polijsten. Pépin: ‘Mensen die “waarachtig” leven, die hun eigen koers durven varen, hoeven zich niet te vergelijken met anderen, die meten zich altijd met zichzelf. Met wie ze gister waren, een maand geleden. Zijn ze een beetje meer geworden wie ze zijn? Dit is de enige vraag die telt.’ 

Richt je op het tastbare

Van Mewe leer ik een goede oefening voor paniekmomenten. Ze zegt. “Ga even rustig zitten, adem diep in en uit. Benoem wat je ziet: de bank, de boekenkast, een paar fotolijstjes. Zodra je je richt op de tastbare dingen om je heen, gaat de aandacht van de paniek af. Het hoofd kan niet alles tegelijk. En stel jezelf dan weer de vraag: wat voel ik? Wat vind ik belangrijk? Waaraan kan ik mijn steentje wél bijdragen?”

Voelen, verkennen, verlangen en vertrouwen: mocht ik opnieuw overvallen worden door toekomstvrees, weet ik wat me te doen staat om niet in de zee van doemscenario’s kopje-onder te gaan. 

Zo sta je steviger in vijf stappen

1. Voel helemaal de angst of de pijn – duurt maar twee minuten.

2. Probeer te kijken naar je angstgedachten alsof het voorbijrijdende auto’s zijn.

3. Zeg ze vriendelijk gedag: ‘Hé hallo, angst nummer zes!’

4. Vraag je af: waar heb ík nu behoefte aan?

5. Verwoord je eigen verlangens en leef daarnaar.

Meer lezen

Tekst Annemiek Leclaire  Fotografie Annie Spratt/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN