Voel je je eenzaam? Deze dingen kunnen helpen

eenzaam

We voelen ons allemaal weleens eenzaam, en zeker door de pandemie zijn we er bekender mee geraakt dan we eigenlijk zouden willen. Hoe ga je ermee om? Misschien kunnen deze tips helpen.

Dat gevoel van ‘alleen zijn’ komt vooral voort uit een disconnectie met andere mensen. Omdat je je vrienden minder ziet, of omdat je familie ver weg is. Het kan ook zijn dat je wel mensen om je heen hebt, maar daar geen connectie mee voelt. En dan is er nog de eenzaamheid die er is als je ergens alleen doorheen gaat.

The Huffington Post vroeg aan verschillende therapeuten wat hen helpt als ze zich eenzaam voelen. En daar kwamen heel wat bruikbare tips uit, die wij nog wat aanvulden. Want wat uiteindelijk helpt verschilt natuurlijk per situatie en persoon, en dan kun je maar beter genoeg tips hebben om uit te kiezen.

Zoek connectie

Misschien een open deur, omdat je eenzaamheid juist voortvloeit uit verminderde connectie, maar als je je eenzaam voelt is het hervinden van een connectie op wat voor manier dan ook, een goede start. Stuur een lief berichtje naar je vrienden en familie, neem wat langer de tijd om met iemand te bellen.

Of, als je op dat moment geen vrienden of familie om je heen hebt: kom in contact met vreemden. Lach vriendelijk naar iemand op straat, ga een praatje aan met de kassamedewerker, bied aan iets te doen voor de buurvrouw waar je normaal gesproken weinig contact mee hebt.

Schrijf in een dagboek

Angela Amias, een sociaal werker uit Iowa, geeft aan haar gedachten op te schrijven als ze zich eenzaam voelt. Ze zegt dat dit gevoel zich vaak aandient als ze niet meer écht in verbinding met zichzelf staat. “Schrijven in een dagboek helpt me om weer tot mezelf te komen,” zegt ze in het artikel van The Huffington Post.

Doe deze mindfulness-oefening

Als Kate Ecke, een therapeut uit New Jersey, zich alleen voelt, doet ze de volgende gedachte-oefening: “Ik denk aan hoeveel mensen er op dit moment in mijn buurt zijn (bijvoorbeeld in de stad waar ik woon), dan zoom ik wat verder uit naar iedereen in de gemeente, dan het land, het continent en dan in de wereld.

Ik denk aan hoe ieder persoon zijn eigen dromen en angsten heeft. Dat ze allemaal van iemand houden, allemaal verlies hebben geleden. En dat er op deze aardbol nog zo veel meer mensen zijn die precies op dat moment hetzelfde voelen als ik. Dan voel ik me plotseling een stuk minder alleen.”

Start met een nieuwe hobby

Volgens therapeut Jason Drake helpt het om afleiding te zoeken als het gevoel van eenzaamheid overweldigend is of lang aanhoudt. “Een drukke en gefocuste geest is een van de beste manieren om een rem te zetten op je innerlijke dialoog, wat er weer voor zorgt dat je gevoel van eenzaamheid vermindert.” Volgens hem is het zoeken van een nieuwe hobby of het leren van iets nieuws de perfecte manier om je focus te verleggen.

Ga vrijwilligerswerk doen

We schreven er al eerder over: het doen van vrijwilligerswerk is een goed medicijn tegen eenzaamheid. Op die manier geef je niet alleen terug aan een community, maar verzamel je ook meer mensen om je heen. En dat vermindert niet alleen je gevoel van eenzaamheid, maar volgens experts verbetert vrijwilligerswerk ook je fysieke welzijn.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Huffington Post (Stephanie Barnes)  Fotografie Alvan Nee/Unsplash.com

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN