Een dagboek bijhouden: waarom het zo fijn is

dagboek bijhouden

Een dagboek bijhouden heeft iets romantisch en ouderwets: zo’n boekje met volgeschreven pagina’s die knisperen bij het omslaan.

De grootste schrijvers, kunstenaars en leiders uit de geschiedenis hielden ook dagboeken bij. Leonardo da Vinci, Sylvia Plath, Virginia Woolf en Winston Churchill schreven bijvoorbeeld allemaal graag hun gedachten en ideeën op in notitieboekjes, waarvan sommige ook gepubliceerd zijn.

Waarom een dagboek bijhouden zo fijn is

Het creëert een rustmomentje in de dag
We staan door onze mobiele telefoons de hele dag ‘aan’ en nemen constant informatie tot ons. Het schrijven in een dagboek kun je zien als een dagelijks meditatiemomentje. In plaats van je hoofd nóg voller met informatie te stoppen, maak je ‘m eigenlijk leger door alle informatie op te schrijven.

Het is goed voor je hoofd
Dingen opschrijven zorgt voor overzicht en rust in je hoofd. Je kunt je gedachten op een rij zetten en wat je opschrijft, hoef je niet meer te onthouden en kun je dus loslaten.

Ook kan het helpen om emoties te verwerken. Als je die opkropt, ga je je steeds slechter voelen. Praat je erover, dan voel je je daarna vaak opgelucht. Hetzelfde geldt voor schrijven. Als je je emoties benoemt, wordt de functie in je hersenen geactiveerd die je geest stabiliseert. Daarom voel je je na het opschrijven van je gedachten en gevoelens vaak rustiger, en zie je dingen in een nieuw perspectief.

Je verzamelt mooie herinneringen om op terug te kijken
Het is leuk om over een jaar of vijf terug te kunnen lezen wat je nu dacht, deed en voelde. Zo kun je zien hoe je gegroeid of veranderd bent, en misschien wel lachen om fouten die je in die tijd maakte. Maar je hebt ook een tastbare herinnering van mooie momenten, die een stuk persoonlijker is dan al die foto’s in je telefoon.

Je krijgt meer zelfinzicht

Als je dingen opschrijft, herken je al snel patronen in je gedachten, gevoelens en handelingen. Omdat je beter naar al die gedachten luistert, zie je scherper wat belangrijk voor je is. Hierdoor kun je beter beoordelen waar dingen soms nog misgaan, of ontdekken wat je nu écht wilt.

Het maakt je creatiever

Een dagboek bijhouden is ook goed voor je creativiteit en verbeelding. Omdat je je hoofd leger maakt, is er veel ruimte voor nieuwe ideeën. Daarnaast word je er een betere schrijver van. Als je elke dag over je leven schrijft, kun je gebeurtenissen, ideeën en gedachtes steeds beter verwoorden en uitleggen.

dagboek bijhouden

Tips voor het bijhouden

Vind je het moeilijk om een dagboek bij te houden? Deze tips kunnen helpen.

Maak er een dagelijkse gewoonte van
Als je elke dag tien minuten uittrekt voor het schrijven, wordt het al snel een gewoonte. Bovendien heb je dan steeds een rustmomentje waarin je je gedachten kunt ordenen. Een goed moment is aan het einde van de dag, als je hoofd vaak vol zit. Soms val je dan ook sneller in slaap, omdat je de meeste gebeurtenissen al verwerkt tijdens het schrijven. Daar hoef je dan in bed niet meer over te piekeren.

Voel je niet verplicht
Je zult niet iedere dag zin of tijd hebben om te schrijven. Wees dan niet te streng voor jezelf. Een dagje niets is prima, en alleen een paar woorden ook. Niemand anders hoeft het te lezen, dus niemand zal je erop aankijken als je een dag niets hebt geschreven.

Neem je dagboek overal mee naartoe
Misschien heb je in de trein ineens de behoefte om te schrijven, dan is het fijn om meteen iets op papier te kunnen zetten. En je voelt je gemotiveerder om vaker te schrijven als je je dagboek bij de hand hebt. Dan ligt het niet thuis op je te wachten als ‘huiswerk’, maar heb je het altijd in de buurt om even snel iets te noteren over dat leuke gesprek of ongemakkelijke moment.

Combineer het met to-dolijstjes
Lijstjes zijn ook een fijne manier om je hoofd leeg te maken, dus die kun je ook in je dagboek maken. Ze lijken op dat moment misschien onbelangrijk, maar over een paar jaar is het heel leuk om terug te lezen wat jij op die specifieke dag te doen had.

Fotografie Quirine Brouwer

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN