Waarom we zo veel spullen verzamelen, en tips om te starten met opruimen

verzamelen

Het gebeurt vaak ongemerkt. Eerst raken onze kleding- en voorraadkasten vol, dan vullen de lege ruimtes zich met onnodige spullen en al snel voelt niet alleen het huis rommelig, maar ook ons hoofd. Waarom verzamelen we zo veel, en wat kunnen we eraan doen?

Journalist Jane E. Brody herkent de verzamelwoede en schrijft erover in een artikel voor The New York Times: ‘Je vraagt je misschien af waarom mensen zoals ik zo veel spullen verzamelen die we waarschijnlijk nooit nodig gaan hebben. De angst dat iets ‘op’ is, is één van de redenen dat ik spullen vaak in grote hoeveelheden koop.’

En zo zijn er nog meer redenen te bedenken waarom we wel verzamelen, maar niet opruimen. Nieuwe kleding of spullen kopen als we verdrietig zijn, bijvoorbeeld. Vasthouden aan het verleden omdat we niet vooruit durven te kijken. En ook schuldgevoel speelt een rol. Cadeaus van een vriend of familielid niet weg durven gooien en het daardoor jarenlang bewaren, ook al doe je er niets mee.

Zo vertelt Brody dat de gedachte ‘wat als ik iets weggooi en het daarna toch nodig heb?’ ook niet helpt bij het opruimen van haar overvolle huis. Hoe maak je je leefruimte een beetje leger en luchtiger met al die beperkende gedachten? Hieronder wat tips uit het artikel en van onszelf.

Zo wordt opruimen makkelijker

  • Maak een plan en blijf daarbij. Ruim bijvoorbeeld kamer voor kamer op, of doe het per categorie.
  • Begin niet te groot. Soms is het idee van een hele kamer opruimen zo overweldigend, dat je liever niet begint. Door jezelf voor te houden alleen de kledingkast te doen, of een keukenkastje leeg te halen, wordt je doel haalbaarder.
  • Het helpt altijd om drie stapels te maken: houden, doneren en weggooien. Heb je eenmaal iets op de stapel gegooid, probeer dan om dat item niet meer te verplaatsen.
  • Vind je het moeilijk om cadeaus weg te gooien? Maak er dan een foto van voordat je het wegdoet. Zo zal de herinnering, waar het uiteindelijk om draait, altijd blijven.
  • Heb je veel spullen met sentimentele waarde? Bedenk je dan dat je altijd hulp mag vragen van iemand die er met wat meer afstand naar kan kijken. Een familielid, bijvoorbeeld, of een professional.
  • Je hoeft echt niet alles op te ruimen. We zullen nu eenmaal altijd van spullen houden, en dat mag ook.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times (Jane E. Brody)  Fotografie Jon Tyson/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN