flow magazine

Flow: voor meer dagen zonder haast

Flow is hét mediamerk met antwoorden voor deze tijd: een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

We leven in een enorm hectische wereld waarin alles snel verandert. Daar duiding aan geven, vertellen wat er speelt, uitleggen wat dit met je doet en hoe je je weg vindt in deze snel veranderende tijd: dat kan Flow als geen ander.

We begonnen Flow in 2008 op een zolderkamer in Haarlem. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een internationaal succesvol platform. We hebben licenties in Frankrijk en Duitsland (met teams in Parijs en Hamburg) en werken samen met een Amerikaanse uitgever van boeken en stationery.

flow 3-2023

Flow Magazine

Tien keer per jaar maken we een tijdschrift met een boodschap die is verpakt in een uniek jasje – ondersteund door verschillende papiersoorten. Soms schuurt er iets, en dan mag het papier wel wat ruwer. Soms geeft iets het leven glans, en dan glanst het papier ook.

In elk nummer zitten een of meerdere cadeaus van papier. Gewoon, omdat alles van papier als een cadeautje voelt en je helpt te vertragen.

Elke Flow bestaat uit drie katernen:

· Grow: persoonlijke ontwikkeling en mental health
· Glow: alles wat glans geeft aan je leven
· Slow: langzamer leven met aandacht voor jezelf en de wereld

Specials

Vier keer per jaar verschijnt onze papier-de-luxe uitgave: twee keer (voor- en najaar) het Flow Book for Paper Lovers (een boek zonder tekst bomvol paper goodies) en twee keer een special met een thema, verpakt in een envelop vol paper goodies. Ook stellen we elk jaar een nieuwe Flow Agenda en Scheurkalender samen.

flow agenda kalender 2023

Flowmagazine.nl

Flowmagazine.nl is dé plek waar je tot rust komt en oplaadt. We schrijven hier over goed nieuws, mentale gezondheid en slow life. Kortom: over hoe je op een andere manier naar jezelf en naar de wereld kunt kijken.

In onze shop kun je alles bestellen wat we maken, met soms een fijne korting (en zonder verzendkosten).

Paper book for travel lovers copy

School of Flow

Op het trainingsplatform School of Flow kun je online trainingen volgen over persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.

Zo neem je in de training Tijd voor jezelf zeven dagen lang een uurtje de tijd om beter voor jezelf te leren zorgen. In de training Paper Love ga je samen met Flow-crafters aan de slag met acht projecten uit het Flow Book for Paper Lovers.

School of Flow - header

Flow x Museum van de Geest

Tijdens de Flow Slow Art Route in Museum van de Geest in Haarlem sta je extra lang stil bij vijf bijzondere kunstwerken. Tijd voor de Geest heet onze samenwerking, omdat we dat zo belangrijk vinden: tijd maken voor het kunstwerk tussen je oren. Onder dezelfde naam maken we een podcast waarin creatieven vertellen hoe zij voor hun mentale gezondheid zorgen. Ook lezen we een aantal verhalen uit Flow aan je voor.

flow slow art route museum van de geest haarlem deborah van der schaaf

Flow op social media

Hoewel we graag offline zijn, zijn we ook fan van alles wat er online kan en gebeurt.

Op Instagram komt onze wereldwijde community samen en delen we verhalen en beelden met een kleine 400.000 volgers van over de hele wereld.

Op Facebook delen we al onze nieuwe artikelen, en in de besloten groep Flow Paper Lovers kun je je liefde delen voor papier (en creatieve projecten).

Op TikTok delen we video’s en booktoks vol papier en creativiteit. Ook krijg je regelmatig een kijkje achter de schermen op onze redactie.

Op Pinterest delen we covers van Flow, en vooral heel veel plaatjes.

Het Flow-team

Allereerst: Flow zou niet kunnen bestaan zonder alle journalisten, illustratoren, fotografen, (online) redacteuren, vormgevers, stagiairs en andere creatieven van over de hele wereld met wie we samenwerken. Je vindt hun werk en namen in het tijdschrift, hier op de site (door op hun naam bij een artikel te klikken) en op Instagram.

Maak kennis met het team:

irene smit flow

Irene Smit, creative director: “Als een van de oprichters van Flow inspireer ik mensen graag tot het maken van andere, bewustere keuzes. Inmiddels is Flow zo groot geworden dat ik veel verschillende dingen doe. Van overleggen met teams in Frankrijk, Duitsland en Amerika over de Flow-producten die zij maken tot onderwerpen bedenken voor de nummers en online artikelen. Een van de leukste dingen om te doen vind ik trainingen schrijven voor School of Flow.”

Karin Sonneveld, artdirector: “Mijn liefde voor papier, creativiteit en originaliteit komt terug in alles wat we bij Flow maken. Magazines, specials, papieren cadeautjes, online trainingen, boeken, stationery: mijn hart gaat sneller kloppen als tekst, beeld en papier samenvallen. Een sfeer in een illustratie of foto die precies raakt waar een verhaal over gaat. Het contact met de illustratoren, fotografen en de internationale redacties maken mijn werk verrassend en divers. Wat is er overal ter wereld ontzettend veel creatief talent!”

Maaike Beekers, managing editor: “Mijn werk: zorgen dat er mooie dingen gemaakt worden voor Flow. Eerst met elkaar brainstormen over de juiste onderwerpen en dan steengoeie schrijvers zoeken die snappen wat we willen. Menselijke verhalen over het leven en de wereld. Die je iets leren, je inspireren, waarin je je herkent. Mijn hart maakt een sprong als ik een bijzonder interview binnen krijg, een column die me hardop laat lachen of een verhaal waarbij ik denk: ja, dát! Soms schrijf en interview ik zelf ook, want maken is het allerleukste wat er is.”

Marije van der Haar, coördinerend eindredacteur: “Mijn werk begint nadat een tekst is geschreven. Ik kijk ’m niet alleen na op spelling, maar bedenk ook koppen/intro’s/uitgelichte citaten/fotobijschriften, check feiten en namen, bewaak de toon van Flow en maak alles netjes en passend in de lay-outs. Daarnaast plan ik freelance eindredacteuren in en bewaak ik de voortgang. En een van de allerleukste dingen: ik schrijf en verzamel online tips over boeken, een heel grote liefde in mijn leven.”

Caroline Buijs creative managing editor: “Ik stel onder meer de (creatieve) specials samen, waaronder het Flow Book for Paper Lovers. Daarnaast schrijf ik verhalen voor het blad, coördineer ik het DIY-boekje en werk ik mee aan de creatieve trainingen van School of Flow. Wat ik het leukste vind aan zelf dingen maken en wat we ook met Flow willen vertellen, is dat het rust in je hoofd geeft: wanneer je iets met je handen maakt, kun je niet tegelijkertijd al je socials op je telefoon checken bijvoorbeeld. En minstens zo belangrijk: het hoeft allemaal niet perfect. Met Flow onderdeel zijn van een wereldwijde creatieve community is eervol en vooral ook heel erg leuk.”

Marjolijn Polman, beeldcoördinator en social media: “Als beeld- en licentiecoördinator ben ik eigenlijk altijd bezig met beeld. Beeld zoeken, beeld bedenken, beeld uitzetten, beeld aankopen, beeldreportages samenstellen, beeldmakers contacten, rechten regelen, beeld uitzoeken voor Instagram en filmpjes maken. Zo klinkt het misschien alsof alles op elkaar lijkt, maar mijn werk is juist heel divers omdat het zowel creatief als administratief is – en die combinatie vind ik erg fijn.”

Petra Kroon, senior vormgever: “Ik zorg ervoor dat de beelden en teksten van de Nederlandse Flow worden samengevoegd tot een mooi en aantrekkelijk blad. Ook zoek ik hier ideeën, beelden en illustraties voor. Tijdens het maken van de plank bepalen we de volgorde en het ritme van het blad, en uiteindelijk lever ik elk nummer op de juiste manier bij de drukker aan. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de Facebook-groep Flow Paper Lovers. Hier post ik dingen vanuit Flow en reageer ik op bijdragen van onze paper lovers. ”

Ilse Savenije, coördinator online: “Ik houd me bezig met de website en alles wat daarbij komt kijken. Welke artikelen er komen, wie wat gaat schrijven, wat we kunnen verbeteren. Ook zorg ik ervoor dat de online trainingen die we ontwikkelen op School of Flow terechtkomen. Online iets maken heeft voor mij een groot DIY-gevoel: puzzelen met tekst en beeld, heerlijk. Dat ik van online ben, betekent niet dat ik niet van papier hou, integendeel. Van zowel een mooie nieuwsbrief als van zelfgemaakte zines gaat m’n creatieve hart sneller kloppen.”

Stage lopen bij Flow

Stagiairs zijn bij Flow een belangrijk onderdeel van de redactie. Wil je stage lopen bij Flow? Mail naar petra.kroon@flowmagazine.nl als je interesse hebt in een vormgeefstage of vraag maaike.beekers@flowmagazine.nl naar de mogelijkheden op de (online) redactie.

Uitgeverij

Flow is onderdeel van Roularta Media Nederland.

Illustraties Jen Du voor Flow 2-2023 (bovenaan)  Deborah van der Schaaf (museum)
Fotografie agenda en kalender Rachel Vieth
Gepubliceerd op 24 maart 2023, laatst bewerkt op 12 maart 2024