After Life: een serie over rouw, depressie en troost met gitzwarte humor

after life

Heeft het leven nog wel zin als je grote liefde er niet meer is? De Britse serie After life geeft zonder filter en met zwarte humor een inkijkje in het leven van een weduwnaar. Online editor Bente keek ernaar en is onder de indruk. 

In de serie zien we het rouwproces van journalist Tony, gespeeld door Ricky Gervais die zijn vrouw verloren is aan kanker. Omgaan met het verlies doet hij door avondenlang naar filmpjes van zijn overleden Lisa te kijken, door aan de fles te gaan en door vooral boos te zijn op de hele wereld, inclusief zichzelf.

Hoewel seizoen 1 en 2 al een tijdje op Netflix stonden, begon ik pas met kijken toen ook het derde en laatste seizoen online kwam. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. Een komedieserie over twee heel serieuze onderwerpen – rouw en depressie – werkt dat wel? Ja, dat werkt. Zo goed zelfs, dat ik alle afleveringen in minder dan één week heb gekeken.

Er mag dan gitzwarte humor in zitten – er is regelmatig aan me gevraagd waarom ik zo zat te gniffelen tegen mijn laptop – er worden geen doekjes gewonden om de pijn van weduwnaar Tony. Rouwen heeft geen houdbaarheidsdatum en je afvragen wat het leven nog voor zin heeft nadat je een dierbare verliest, is een afschuwelijk iets maar zeker niet ongewoon. Dat zijn twee dingen die ik geleerd heb van deze serie.

Wat ik ook vooral mooi vond om te zien, was dat Tony’s weg naar zich wat beter voelen niet lineair is. Waar in sommige eindes van series en films over rouw de illusie wordt gewekt dat de weduwnaar zich beter voelt, zien we in After life dat de hoofdpersoon soms aan de betere hand lijkt te zijn, maar dan toch weer terugvalt.

Taboes doorbreken met humor

Zo struikelt hij zich een weg door drie seizoenen. En ook aan het eind van het laatste seizoen is hij nog steeds niet de man die hij was voordat hij zijn vrouw verloor. Dat hoeft en kan ook niet. Zo zegt klinisch psycholoog en rouw-expert Manu Keirse in een artikel van VRT Nieuws: “Verlies verwerk je niet. Je overleeft het.”

De serie gaat trouwens niet enkel over rouw en depressie, ook thema’s als scheiding, pesten, eenzaamheid en verslaving komen aan de orde. Dat maakt After life zo uniek. Ondanks de zware thema’s, heb ik nog nooit zo hard en vaak gelachen tijdens het kijken als bij deze serie. Taboes doorbreken met humor kan heel goed.

Wat is volgens Ricky Gervais dan het antwoord op de vraag ‘Heeft het leven nog zin na de dood van een geliefde?’ Daarop antwoordt hij in een interview met Radio Times: ‘Ja. Als je iets hebt om voor op te staan, ga dan door, want zo lang heb je niet meer.’

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Netflix

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING