Bente is eerlijk: zo beklim je een (figuurlijke) berg

Bente is eerlijk

Bente van de Wouw van @tobehonestnl is eerlijk. Over miserabele momenten, therapiesessies, spring-een-gat-in-de-luchtdagen en het leven zoals het is. En ze maakt er illustraties over. 

Als ik weer voor een figuurlijke berg sta, met mijn rugzakje slecht bepakt en mijn benen al moe nog voordat ik de eerste heuvel genomen heb, dan vergeet ik het nog weleens. Dat ik al meer van dit soort bergen beklommen heb. Steile bergen, kleine bergen, onmogelijk hoge bergen. Bergen met groen, kale bergen, lelijke bergen, verrassende bergen. Ik heb ze gezien, beklommen en overwonnen. Dus waarom zou ik deze berg, die ik nog niet ken, niet aankunnen? De andere kon ik ook aan.

Als ik even de hoop niet meer voel, en weer aan de voet van een nieuwe berg sta, probeer ik het me te herinneren: al die andere bergen. Dan kijk ik achterom, zie ik ze in elkaar overvloeien als een landschap op een schilderij, en dan voel ik het weer: de moed. Ik kan dit. En dan zet ik de eerste stap.

Zo vind ik weer moed

  1. Door achterom te kijken dus. Mij helpt het om mijn overwinningen neer te pennen, gewoon op papier. Als je velletje vol staat met al je overwinningen, komt die moed vanzelf terug.
  2. Door te kijken wie me al voor zijn gegaan. Ik ben echt niet de eerste die een bepaalde berg gaat beklimmen. Anderen zijn diezelfde weg al ingeslagen en kunnen erover vertellen. Vraag aan familie, vrienden of mensen die je vertrouwt hoe zij ermee zijn omgegaan. Er zijn ook tientallen community’s op internet te vinden speciaal over jouw berg. Probeer daar eens te kijken.
  3. Door gewoon de eerste stap te zetten. Doodeng, dat zeker. Maar vaak hebben we geen keus en dan kunnen we het maar beter gewoon doen. Het pad komt vanzelf tevoorschijn, en de tocht naar boven hoeft niet foutloos te gaan.
  • Meer van Bente’s illustraties vind je op haar Instagramaccount @tobehonestnl.
  • Meer van haar columns en blogs vind je hier.

Tekst en illustratie Bente van de Wouw

https://www.instagram.com/p/CEru6bEjltv/

 

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN