Bewust omgaan met social media: 4 tips

social media

Sociale media kunnen een fijne plek zijn, zolang je er bewust mee omgaat. En dat is lastig, met de meldingen die je om de oren vliegen en de posts waar je niet altijd een goed gevoel aan overhoudt. Hoe ga je er bewust mee om? We geven tips.

 • Weet waarom je op social media zit
  Bezoek je apps als Instagram en Facebook om geïnspireerd te raken, of wil je graag het nieuws in de gaten houden? Bekijk je het om op de hoogte te blijven van het leven van je vrienden en familie, of gebruik je het om je eigen foto’s en tekst de wereld in te sturen? Het is handig voor jezelf vast te stellen waarom je social media graag gebruikt, zodat je er ook bewuster mee kunt omgaan. Zit je er bijvoorbeeld vooral op om op de hoogte te blijven van je kennissenkring, vraag jezelf dan af of het volgen van die beroemdheid of dat nieuwskanaal nog wel iets toevoegt aan je eigen doel.
 • Stel vaste tijden in
  Vaak klikken we heel onbewust op het icoontje van bijvoorbeeld Instagram. Als we even op de bus moeten wachten en niets te doen hebben, als we hopen dat er iets nieuws op staat wat we interessant vinden, tijdens het wachten op onze koffie. Juist op deze momenten kijken we vaak niet met alle aandacht naar de foto’s en captions, maar scrollen we vooral om de tijd te vullen. Door op vaste tijden te kijken, besteed je minder tijd aan het scrollen door tijdlijnen en doe je het nog bewuster ook. Kijk bijvoorbeeld iedere dag rond 9 uur ’s ochtends, 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds.
 • Schoon je tijdlijn op
  Merk je dat je social media apps vaak weer sluit met een onzeker, gestrest of ander negatief gevoel? Dan is het fijn om je lijst met accounts die je volgt even door te nemen. Word je bewust van de posts en accounts die je een vervelend gevoel geven en overweeg om ze te ontvolgen. Andersom werkt het ook: ga na van welke posts je blij wordt en probeer gerelateerde accounts te zoeken om te volgen.
 • Zet meldingen uit
  Ze leiden af en zorgen er vaak voor dat je social media bezoekt zonder het eigenlijk echt te willen. Het uitzetten van je meldingen kan ervoor zorgen dat je gedurende de dag meer rust ervaart. Je hebt minder snel de neiging om je telefoon erbij te pakken en bent meer gefocust op de dingen die er op dat moment echt toe doen.

*Meer inzichten en tips over omgaan met social media vind je hier.

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Annie Spratt/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE