“Denk niet te veel na” – De vijf inzichten van journalist Caroline Buijs

de vijf inzichten van Caroline Buijs

Welke lessen leerde jij van het leven? In deze rubriek vragen we het steeds iemand anders. Deze keer: de inzichten van journalist Caroline Buijs.

1. Wees niet bang voor leegte

“Hélp! denk ik vaak als ik ergens niet meteen een antwoord op heb of een oplossing voor weet. Inmiddels weet ik dat dat niet erg is. Dat je die leegte van het niet-weten er gewoon kunt laten zijn. En vervolgens rustig op zoek kunt gaan naar dat antwoord of die oplossing.”

2. Afgewezen worden we allemaal

“Het heeft lang geduurd voor ik begreep dat iets nieuws leren of iets anders uitproberen niet zonder mislukkingen kan. En ook niet zonder af en toe afgewezen te worden. Dit zinnetje, dat ik van een dierbaar iemand leerde, hielp me enorm: ‘Koning, keizer, admiraal, afgewezen worden we allemaal. En daarna ga je weer door.’ Vooral die laatste toevoeging is belangrijk.”

3. Omring je met schoonheid

“Een enkele bloem in een vaasje, een mooie ansichtkaart aan de muur, mijn lievelingskunstboek op mijn bureau, een fraai etui, een met zorg uitgezocht notebook: ik voel me beter wanneer ik me omring met mooie dingen. Dat hoeft niet groots te zijn, dat mag ook klein (misschien zelfs wel beter).”

4. Denk niet te veel na

“Ik kan dingen vooraf zó lang uitdenken dat ik het bijna ‘dood’ denk. En het vervolgens niet ga doen, omdat in mijn hoofd het scenario waarin dingen verkeerd aflopen de overhand krijgt. Zonde. Bovendien: alles loopt toch altijd anders dan ik van tevoren had uit­gedacht. Dus nu probeer ik wat vaker in het diepe te springen – zonder allerlei reddingsboeien – en wel te zien waar het eindigt.”

5. Kennissen zijn oké

“Het is een ouderwets woord: kennissen. Een woord dat bij de generatie van mijn ouders past. Ondertussen geloof ik wel dat ik het begrip ben gaan herwaarderen. Zonder al te veel wederzijdse verplichtingen kun je met een kennis leuke dingen doen: een wandeling door de buurt, een keer varen, een wijntje drinken. Maar daarna hoef je niet te denken: ik moet nu echt weer eens contact opnemen. Dat ontstaat gewoon wel een keer spontaan.”

Meer lezen

Tekst Caroline Buijs  Illustratie Deborah van der Schaaf

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING