Dit helpt jullie op een lastige dag (22 tips)

dag

Op Instagram en Facebook vroegen we: wat helpt jullie op een lastige dag? We kregen allerlei fijne tips en delen jullie antwoorden hieronder.

 1. Het moment op zich herkennen en even toelaten. Daarna doe ik iets voor mezelf. Lees ik een boek, maak ik een wandeling of schilder ik. Is het dan nog niet over, dan denk ik: morgen weer een dag.
 2. Hardlopen.
 3. Volledige acceptatie dat het ‘vandaag’ zo is. Het laten zijn. Het mag. Er niet tegen vechten, dan duurt het in mijn geval langer. Vooral naar mezelf luisteren. Wat heb ik nodig vandaag? En dan het liefst de vraag stellen: wat zou ik doen, als ik van mezelf hou? Omdat ik met deze vraag dichter bij mijn gevoel kom en daardoor ook dichter bij wat ik echt nodig heb.
 4. Een groot stuk in een flink tempo lopen. Na een tijdje (soms een kwartier, soms een uur) voel ik dat ik ‘het eruit heb gelopen’. En het liefst ben ik op zo’n dag helemaal alleen.
 5. Comfortfood maken.
 6. Een telefoontje of een wandeling. Wat me ook helpt is de gedachte: vorige keer had ik ook een lastige dag en toen is het ook goed gekomen. Aanvaarden dat niet elke dag een topdag hoeft te zijn, is ook al veel.
 7. Dansen.
 8. Haken of breien. Verstand op nul en bezig zijn met mijn handen.
 9. Diamond painting of borduren.
 10. Op een lastige dag probeer ik mijn negatieve gedachten los te laten door een wandeling te maken of te gaan lopen in ’t bos. Beweging helpt mij om terug in het nu te komen. Wanneer ik weer thuis ben, voel ik me rustiger. Wat mij ook helpt, is tijd doorbrengen met mijn dierbaren.
 11. De dag beginnen in een andere volgorde. Eerst doen wat je buikgevoel zegt, bewust zijn van de nieuwe dag en mild vooruitblikken. Daarna pas de dingen doen die op je lijstje staan.
 12. Een warm bad nemen.
 13. Het liefst kruip ik op de bank, maar ik weet uit ervaring dat ik beter iets kan gaan doen, lekker wandelen of sporten en dan wordt het weer rustiger in mijn hoofd.
 14. Schrijven.
 15. Doen wat ik moet doen (fatsoenlijke maaltijd koken, sporten), maar ook meer rusten.
 16. Vertragen.
 17. Fietsen door een mooi landschap.
 18. Naar heel kleine, gewone dingen kijken.
 19. Niets te hoeven doen van mezelf en weten dat dit ook weer overgaat.
 20. Vroeger naar bed gaan.
 21. De natuur in, een boswandeling maken, potje huilen en knuffelen.
 22. Raar maar waar: poetsen. Een leeg hoofd en een fijn resultaat terugzien.

Meer lezen

Samenstelling Bente van de Wouw  Fotografie Toa Heftiba/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING