Meer financieel inzicht: zo pak je dat aan

financieel inzicht

Je geldzaken op orde hebben zorgt voor rust in je hoofd en geeft je het gevoel van controle en vrijheid. Om dat te bereiken heb je eerst financieel inzicht nodig.

Waar gaat mijn geld naartoe?

Weet jij eigenlijk waaraan je je geld (vooral) uitgeeft? Check je je rekeningen geregeld, bewaar je je bonnetjes nog? En niet onbelangrijk: wanneer heb je voor het laatst kritisch bekeken of het budget dat je momenteel hanteert nog passend is? Het zou zomaar kunnen dat je lang geleden een budget voor jezelf hebt opgesteld; is het met je persoonlijke situatie mee veranderd door de jaren heen?

Misschien ben je meer gaan verdienen of anders gaan wonen, wellicht is je gezinssituatie veranderd. Het zou ook kunnen dat je de afgelopen tijd andere wensen of doelen hebt ontwikkeld voor jezelf. Een doel zou kunnen zijn dat je wilt gaan werken aan het opbouwen van je vermogen. Wat je ook van plan bent op dit gebied: het begint allemaal met financieel inzicht.

De 50/30/20-budgetregel

Je werkt hard voor je geld, dus wil je ook weten waar het naartoe gaat. Een regel die veel gehanteerd wordt voor het verdelen van je inkomsten is de 50/30/20-budgetregel. Je verdeelt daarbij je netto inkomen over drie categorieën: 50% voor vaste lasten, 30% voor persoonlijke behoeften en 20% voor het afbetalen van eventuele schulden of voor vermogensopbouw.

Hoe deze budgetregel precies werkt en hoe je ermee aan de slag kunt, wordt in de tweede module van de online cursus ‘In balans met vermogen’ van ABN AMRO uitgelegd. In de overige modules worden de volgende onderwerpen behandeld: financiële doelen stellen, vormen van vermogensopbouw, beginnen met beleggen en duurzaam beleggen. Stuk voor stuk interessante onderwerpen voor wie dit jaar meer focus wil leggen op financiële selfcare.

financieel inzicht

Rust en onafhankelijkheid

Om meer financieel inzicht te krijgen, zal je wat tijd moeten vrijmaken. Je inkomsten en uitgaven inzichtelijk maken kan even een klusje zijn. Zie je jezelf al ploeteren in een ingewikkeld Excel-sheet? Gelukkig krijg je bij de cursus een handig werkblad dat het overzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven een stuk eenvoudiger maakt.

Ga er een avondje voor zitten en zorg dat je verder niets anders hoeft te doen. Maak er een fijn moment van en neem je tijd. Vergeet vooral ook niet te denken aan wat het je kan opleveren. Als je straks zwart-op-wit ziet staan wat je financiële ademruimte is, brengt je dat ongetwijfeld rust en het gevoel dat je in controle bent over je geld. Een sterk en onafhankelijk gevoel; dat is de investering van tijd en energie dubbel en dwars waard.

Duwtje in de rug

Hoe eerder je inzicht hebt in je financiën, hoe sneller je concreet aan de slag kunt met het maken van plannen en het opbouwen van je vermogen. Heb je al vaker gedacht dat je aan de slag wilde met je financiële doelen, maar komt het er maar niet van? Laat deze blogpost en de online cursus ‘In balans met vermogen’ dan een vriendelijk duwtje in de rug zijn om te beginnen. Bekijk de speciale cursuspagina van ABN AMRO voor alle informatie. Je kunt je vanaf die pagina ook direct aanmelden voor de cursus.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met onze partner ABN AMRO

 

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING