Nee, nee en nog eens nee

Nee zeggen

Nee zeggen: het blijft vaak lastig. Met deze drie tips wordt het wat makkelijker. 

  • Maak tijd voor jezelf
    Breng lucht in je leven. Allereerst in je hoofd: accepteer dat je niet overal bij hoeft te zijn of niet aan alles mee hoeft te doen. En daarna in je agenda: vul pagina’s in je kalender met… niets. Letterlijk: schrijf met grote letters ‘niets’ in het vakje van één ochtend, middag of avond (of meer dagdelen natuurlijk), of zet een groot kruis. Dat maakt nee zeggen makkelijker, want je hebt al een afspraak. Met jezelf.
  • Glimlach niet
    Nee zeggen komt erop neer dat je leert om grenzen te stellen, ongeacht de reactie van anderen. “Probeer je boodschap daarom niet altijd met een glimlach te brengen,” zegt trainer en coach Bert van Dijk. “Af en toe mag je best even ‘onaardig’ zijn en daarvan genieten. En lukt dat niet, trotseer dan je vervelende gevoel. Je zult merken dat een rotgevoel niet altijd erg is: het gaat namelijk vanzelf weer weg.
  • Neem je tijd
    Een veelvoorkomend probleem op het gebied van verzoekjes, vragen of uitnodigingen is dat we ons laten overrompelen. En omdat we het wel zo netjes vinden om meteen te reageren, zeggen we daarom maar snel ja. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk zegt hierover: “Het punt met nee zeggen is, dat je een afweging moet maken tussen jouw belang en dat van de ander. En als je wordt overvallen, kun je die afweging niet maken. Creëer daarom ruimte. Je hóeft niet altijd meteen te antwoorden. Zeg dat je even moet nadenken of het wel uitkomt. Ergens de tijd voor nemen is niet erg, het laat zien dat je het verzoek belangrijk vindt en dat dwingt alleen maar respect af.”

* Deze tips komen uit Flow Weekly (niet meer verkrijgbaar in onze shop).

Tekst Fleur Baxmeier  Fotografie Chad Madden/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Met DIY-papier

Flow 7 is er!

Flow 7 ligt in de winkel mét vernieuwde vormgeving en inhoud. In het nieuwe nummer lees je onder andere verhalen over de ruimte nemen om het anders te doen en hoe trots je verder kan helpen.

BEKIJK HET HIER