Hoe neem je beslissingen?

knoop

Tegenwoordig hebben we zo veel keuzes, dat het soms niet meevalt om knopen door te hakken. Drie tips die je kunnen helpen met beslissingen nemen.

  • Gewoon doen
    Pas een keuze willen maken wanneer je er absoluut zeker van bent: dat doen de meeste mensen. “Eerst de overtuigingen, daarna het gedrag. Die volgorde houden we van nature meestal aan,” zegt trainer Ben Tiggelaar, schrijver van het boek Dromen, durven, doen. Het gekke is dat wetenschappelijk onderzoek al in de jaren vijftig heeft aangetoond dat je het net zo goed andersom kunt aanpakken. “Maak je een keuze om iets te gaan doen – zelfs als je daar zelf nog niet helemaal achter staat – dan komen na een tijdje automatisch de overtuigingen dat je op de goede weg zit. Ofwel: als je voordat je ergens aan begint eerst bevestiging wilt, kun je eindeloos tegen iets aan blijven hikken. Kies daarom gewoon, dan volgt de rest vanzelf wel.”
Column Aaf Brandt Corstius
Lees ook: Aaf over vervelende klussen en hoe je ze draaglijk maakt

  • Wees niet bang voor spijt
    Of het nu gaat om emigreren, je baan opzeggen of besluiten om gezonder te eten: alle veranderingen voelen een beetje als afscheid nemen: “Als je een keuze maakt, incasseer je ook altijd een verlies”, zegt Tiggelaar. Dat verlies zit ‘m in alle opties die je hebt laten liggen, en vreemd genoeg weegt dat voor bijna alle mensen zwaarder dan de winst – iets wat in de psychologie loss aversion wordt genoemd. Tiggelaar: “Deze ‘geanticipeerde spijt’ is bijna niet te voorkomen, maar alleen al de wetenschap dat het op deze manier werkt, maakt het wat makkelijker om een keuze te maken.”
  • Onderzoek wat bij je past
    Kiezen wordt makkelijker als je het vanuit je hart doet. Onderzoek eens of de keuzes die je maakt authentiek zijn, en niet (te veel) beïnvloed worden door je omgeving. Daarbij is het nodig om zo nu en dan na te denken over wie je bent. Probeer niet weg te lopen voor moeilijke vragen. Misschien kom je tot inzichten die je eng of spannend vindt, maar wat geeft dat? Als je weet wat goed bij jou past, kun je prioriteiten stellen en beslissingen nemen waar je echt achter staat. Daarmee verklein je de kans dat je over een tijdje weer aan het twijfelen slaat.

Tekst Fleur Baxmeier  Fotografie Chris Lawton/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN