Je telefoon mindful inrichten doe je zo

telefoon mindful inrichten

Je telefoon is soms zo’n onwelkome afleiding tijdens je dag. Het gevoel altijd maar bereikbaar te moeten zijn, maar ook onze neiging om op elk rustig moment meteen dat schermpje te checken: je hoofd wordt er zo vol van. Je kunt het voor jezelf een stuk makkelijker maken door je telefoon mindful in te richten.

Zo blijf jij de controle houden over je telefoon, in plaats van andersom.

  1. Houd het beginscherm van je telefoon zo leeg mogelijk en plaats er alleen de apps die je écht vaak nodig hebt. Zo voorkom je dat je bij het openen van je telefoon wordt afgeleid door apps waar je urenlang gedachteloos doorheen kunt scrollen.
  2. Zet notificaties zo veel mogelijk uit, tenzij je echt bereikbaar moet zijn voor iets. Met name je email en social media kunnen vaak echt wel even wachten.
  3. Vermijd de kleurrijke pictogrammen van apps op je scherm, omdat deze (onbewust) aansporen om erop te klikken. Zet daarom je apps zo veel mogelijk in mappen.
  4. Je kunt ook je scherm op zwart-wit instellen, om het nog onaantrekkelijker te maken lang op je telefoon te zitten (het is even zoeken, maar op je iPhone gaat dat zo: algemeen > toegankelijkheid > aangepaste weergave > kleurfilters (zet schuifje open) > grijstinten).
  5. Stel herkenbare geluiden in voor personen die belangrijk voor je zijn en op wie je wel snel wilt reageren. Zo kun je verschillende berichten onderscheiden zonder je telefoon te hoeven pakken.
  6. Koop een echte wekker zodat je die op je telefoon niet meer hoeft te gebruiken. Zo voorkom je dat je in de ochtend meteen als eerste je telefoon pakt.
  7. Als je een app wilt openen, gebruik dan de zoekfunctie van je telefoon om bij de app te komen. Zo hoef je niet door alle andere apps te scrollen en word je niet afgeleid.
  8. De blauwe vinkjes in WhatsApp kunnen ook uit. Dat doe je door in de app, onder het kopje Privacy bij Instellingen, het schuifje bij Leesbewijzen om te zetten. Dat scheelt weer een heleboel druk voor jezelf om snel te antwoorden: mensen kunnen toch niet zien of je hun bericht al gelezen hebt.
  9. Er zijn apps die je kunnen helpen met het minderen van je telefoongebruik. We delen hier drie aanraders.

Tekst Quirine Brouwer  Fotografie Liz Weddon/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE