Microavonturen beleven: zo begin je

Microavonturen
mentaal sterker worden
Lees ook: Zo word je mentaal sterker: 6x tips

Zo groots en meeslepend als in zijn jonge jaren hoeft het niet meer. “Ik voel minder de drang me te bewijzen. En met een vrouw, twee jonge kinderen en een koophuis heb ik verplichtingen en verantwoordelijkheden.” Daarom bedacht hij ‘microavonturen’: ervaringen die klein en haalbaar zijn, maar wel nieuw en uitdagend. Het kan goedkoop en dicht bij huis, bijvoorbeeld door een nacht in een tentje te slapen of je slaapzak uit te rollen op het strand. “Met de trein kun je binnen een half uur al op een nieuwe, onbekende plek zijn.”

Inmiddels reist Humphreys de wereld over om lezingen te houden over zijn inzichten. Als het even kan, bouwt hij een microavontuur in. “Laatst nog lag ik in mijn slaapzak naast het Hollywood Sign, die grote witte letters in de heuvels van Los Angeles.” Maar, zegt hij, onderschat het bekende niet: dat weiland in de buurt of je eigen tuin ken je goed, maar ’s nachts ervaar je het heel anders. “Je kunt ook denken aan een nachtwandeling maken, zwemmen in een meertje of rivier, of een kampvuur maken onder de sterren. En wil je wel op een nieuwe plek slapen, maar niet wildkamperen, kies dan een camping, boerderij of je balkon. Het mooie is: of je nu 24 uur of 24 maanden op pad bent: het geeft hetzelfde gevoel. Je doorbreekt je routine, bent in de buitenlucht, creëert herinneringen.”

“Een nachtje buiten slapen haalt me uit mijn hoofd, geeft me tijd voor mezelf en is een internet-detox.” Waar wachten we nog op? Zoals Alastair Humphreys zegt: “(Kleine) angsten, uitdagingen en bezwaren die het oproept, horen erbij. Juist het overwinnen daarvan maakt het tot een gedenkwaardige belevenis. Het is ook goed om je te realiseren dat het leven steeds lastiger kan worden. Later werken je knieën niet meer mee en kan het niet meer. Doe het nu.”

  • In Flow 5 vind je nog meer tips voor het beleven van je eigen microavonturen.

Tekst Ilse Savenije  Illustraties Rachel Victoria Hillis

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS