Tips om uit je comfortzone te komen

comfortzone

Soms is het goed om de grenzen van je comfortzone een beetje op te rekken, maar hoe pak je dat aan? Een paar tips.

Experimenteer

Bestel een drankje dat je nog nooit eerder hebt gedronken, bedenk eens een leuke verrassing voor je partner of een goede vriend of vriendin, zeg de waarheid (zonder bot te zijn), volg een korte cursus die je nooit zou volgen. Kijk of je de grenzen kunt oprekken van het gebied waarvan jij dacht dat je interesses lagen. Op die manier ontwikkel je je. Je voelt wat een nieuwe ervaring je kan geven, en dat moedigt je aan vaker je grenzen wat op te rekken.

Onderzoek wat je echt wilt

Weten wat je wilt, helpt je ook om uit die comfortzone te komen. Dus onderzoek je diepste wensen. Gebrek aan verlangen pint je net zo stevig vast op je vertrouwde plek als angst. Hoe saai of pijnlijk je comfortzone ook is: als er niets nieuws is wat je wenkt, blijf je waar je bent.

onzekerheid
Lees ook: Bang voor verandering? Je bent niet de enige die moeite heeft met onzekerheid

Noem het anders

Coach Frederike Dekkers heeft een simpele maar doeltreffende truc: noem wat je gaat doen niet ‘eng’ maar ‘spannend’. Dat voelt meteen anders. Het is dan niet langer een probleem, maar een uitdaging.

Neem kleine stapjes

“Als je meteen van A naar B wilt, word je waarschijnlijk teleurgesteld,” zegt psycholoog Pieternel Dijkstra. “De kans is groot dat het mislukt omdat de sprong te groot is. En zo’n negatieve ervaring moedigt niet erg aan om het nog een keer te proberen. Bedenk daarom kleine stapjes, oplopend van ‘niet zo spannend’ naar ‘best moeilijk’. Door je goed voor te bereiden en niet te veel in één keer te willen, vergroot je de kans op succes. En daar haal je een volgende keer weer kracht uit.”

  • Meer tips kun je vinden in Flow Weekly (niet meer verkrijgbaar in de webshop).

Tekst Otje van der Lelij Illustratie Shutterstock

 

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING