Waarom nieuwe dingen leren goed voor je is

stagiair grafische vormgeving flow

Iets nieuws leren kan je veel opleveren. We delen drie inzichten over dit onderwerp.

  1. Groeien = geluk
    Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup hield een enquête onder 130.000 mensen uit 130 landen om te achterhalen welke ervaringen iemands dag goed maken. Een van de uitkomsten was: ‘iets geleerd hebben’. Het gevoel hebben dat je groeit als mens, draagt dus bij aan je levensgeluk. Nieuwsgierigheid is daarbij onmisbaar, want als je nieuwsgierig bent, leer je meer.
  2. Antidepressivum
    ‘Nieuwe dingen leren is vitamine voor de geest, een antidepressivum,’ aldus de Amerikaanse neurowetenschapper Kelly Lambert in haar boek Lifting depression. Journalist Otje van der Lelij nam de proef op de som en leerde iets waarvan ze nooit had gedacht dat ze het ooit zou willen kunnen: stuken. Ze had immers twee linkerhanden, dacht ze. Otje: “De eerste les gaf al meteen een groot inzicht: dit is wat ik heb gemist. Ik wil me lichamelijk inspannen. Ik wil dingen mooier maken, met mijn eigen handen. Elke les gaat het beter, dat maakt me blij en geeft onmiddellijk voldoening. En van het muurtje dat ik zelf opknap in mijn huis, kan ik nog lang nagenieten.
  3. Falen is goed voor je
    ‘De angst om iets nieuws te leren of the proberen hangt vaak samen met de angst voor mislukking. Terwijl: mislukkingen zijn juist goed voor je en cruciaal om verder te komen en sterker te worden.’ Dit vertelt trainer Arjan van Dam in zijn boek De kunst van het falen. ‘De durf om te falen kun je ontwikkelen door regelmatig kleine risico’s te nemen in je leven, zoals duidelijk je mening geven in een groep. En laat de mensen dan maar afkeurend reageren, je zult merken dat je er niet dood aan gaat. Omarm je ‘fouten’ en maak er een mantra van, zoals: no pain, no gain. Als je nooit tegenslag hebt, groei je ook niet.’

Tekst Chris Muyres Fotografie Shutterstock

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE