Omgaan met een moeilijke dag: dit helpt de redactie (15 tips)

moeilijke dag

We hebben wel eens van die dagen dat alles tegenzit en ons hoofd ook niet helemaal meewerkt. Hoe ga je om met zo’n moeilijke dag? Vijftien tips van de redactie.

 1. Karin Sonneveld, artdirector: “Een belangrijke les die ik heb geleerd is dat de moeilijke dag ook weer voorbij gaat. Het er maar laten zijn helpt mij.”
 2. Karin Sonneveld, artdirector: “Een aantal jaren geleden ben ik de Alpe d’Huez op gefietst. De tip die ik tijdens deze tocht steeds toegefluisterd kreeg van een ervaren fietsvriend was dat ik in het tempo omhoog steeds het gevoel moest behouden dat ik wel iets sneller zou kunnen zonder daar ook aan toe te geven. Met het behouden van die energie ben ik fit boven over de finish gekomen. Pas laatst realiseerde ik me dat dit een heel mooie levensles is. En het helpt ook voor de moeilijk dagen. Op dat soort momenten juist nog meer het tempo eraf om met de overgehouden energie aan de nieuwe dag te kunnen beginnen.”
 3. Merel Wildschut, online editor: “Ik heb een hele ‘mentale selfcare kit’ samengesteld door de jaren heen. Daarin zitten allemaal dingen waarvan ik weet dat als ik ze doe, ik me beter zal voelen. Denk aan dingen als mijn favoriete comfortfood koken, een boek lezen en een wandeling maken. Maar het allerbelangrijkste voor mij is: in contact blijven met mijn naasten. Even mijn hart luchten in een voicememo aan een vriendin, bijvoorbeeld. Het is belangrijk voor mij om me niet af te zonderen op een rotdag, want de neiging om dat wel te doen kan heel sterk zijn.”
 4. Ilse Savenije, coördinator online & projecten Flow: “Als ik mijn gedachten noteer in mijn telefoon, blijf ik niet steeds piekeren over hetzelfde, maar zie ik na verloop van tijd patronen of juist veranderingen. Wanneer je tien keer ongeveer hetzelfde noteert, realiseer je je na een poos: oké, hier moet ik iets mee. Dat helpt al.”
 5. Ilse Savenije, coördinator online & projecten Flow: “Gedag zeggen of glimlachen naar voorbijgangers: we proberen er allemaal maar wat van te maken, die ander heeft vast ook z’n struggles. Door zo’n glimlach voel ik me meer verbonden.”
 6. Irene Smit, creative director: “Op een moeilijke dag ben ik vooral lief voor mezelf. Vroeger waren er dan altijd stemmetjes als ‘kom op, stel je niet aan, zet je eroverheen, doorzetten gewoon’. Nu denk ik: wat heb ik nodig. En dat betekent dat ik niet hard hoef te gaan werken maar zacht mag werken. Dat ik mag wandelen in de duinen zo lang ik wil. Dat ik soms een massage boek. Dat ik afspraken af zeg en een kopje thee voor mezelf zet. En ook: een appeltje voor mezelf schil. Dat deed mijn oma vroeger ook altijd als ik verdrietig was, dan schilde ze een appeltje voor me,  en dat werkt op de een of andere manier nog steeds troostend.”
 7. Marjolijn Polman, coördinator beeld & rechten: “Ik heb niet één ding dat ik altijd doe, maar muziek is iets wat ik meestal fijn vind. De ene keer is het de door mij zelf samengestelde ‘Sad’ afspeellijst met nummers waar je even lekker bij in je gevoel kunt zitten en hartstochtelijk kunt meezingen, maar meestal wordt het de K-pop-groep BTS. Iets in hun muziek raakt me, het is lastig te omschrijven, maar je krijgt het gevoel dat je niet alleen bent.”
 8. Marjolijn Polman, coördinator beeld & rechten: “Vaak wanneer ik nergens zin in heb, betrap ik mezelf erop dat ik een lange tijd achter elkaar doelloos op TikTok filmpje na filmpje kijk. Natuurlijk is dat soms ook even lekker, maar het helpt mij niet altijd. Wat wel helpt, is dat er op TikTok ook FoodTok-filmpjes staan die mij inspireren en verleiden nieuwe recepten uit te proberen. Zo is een van mijn favorieten, en absolute aanrader, TiffyCooks. Haar recepten voor spinaziesalade, gefrituurde kip en nog veel meer met een beetje spice maken zo mijn dag weer een beetje beter.”
 9. Coördinerend eindredacteur Marije van der Haar-Peters: “Op dagen waarop mijn hoofd overloopt en ik de neiging heb om alles hup, hup in de hoogste versnelling te doen, probeer ik juist te vertragen. Op mijn allerlangzaamst een mandarijntje pellen bijvoorbeeld, heel netjes iets met de hand schrijven of met een (mooie maar langzamere) omweg naar een afspraak lopen in plaats van fietsen. Dat helpt me om echt één ding tegelijk te doen en even los te laten wat ik allemaal nog meer ‘moet’. En grappig hoe dat werkt: meestal krijg ik in die modus meer gedaan dan wanneer ik als een kip zonder kop zo snel mogelijk mijn to do-lijst probeer af te werken.”
 10. Mirjam Rosema-Verhulst, eindredacteur: “Als ik me rot voel, kan ik wandelen, mediteren en relativeren wat ik wil – en dat helpt dan wel een beetje – maar ik voel me pas echt beter als ik met iemand heb besproken wat me dwarszit. Intensief sporten wil ook nog weleens helpen. Maar het uitspreken, het ‘off the chest’ krijgen, en iemand anders mening erover horen, blijkt bij mij altijd weer het beste te helpen.”
 11. Bente van de Wouw, online editor: “Als ik een lastige dag (of week) heb, probeer ik vooral niet te ver vooruit te kijken. Want met een angstige/verdrietige/gestreste bril de toekomst in kijken, dat maakt zo’n dag alleen nog maar moeilijker voor mij. Ik neem alles uur per uur tot tot ik mijn ‘normale bril’ weer kan opzetten.”
 12. Rachel Vieth, online editor: “Soms heb ik van die dagen. Dan heb ik het gevoel dat ik elk moment in huilen kan uitbarsten en dat alles even tegenzit. Wat dan helpt voor mij? Muziek. Luisteren naar een aantal fijne nummers terwijl de tranen over mijn wangen stromen of achter de piano kruipen en een aantal riedeltjes spelen. Het geeft me een gevoel van opluchting en besef dat het de volgende dag hopelijk wel weer beter gaat.”
 13. Maaike Beekers, managing editor: “Water is mijn toverwoord. Een warm bad na een drukke dag of een frisse ochtendduik. Ik zwem zomer en winter in een meer, met leuke vrouwen, mijn vriend, alleen. Wildzwemmen maakt me blij: in de natuur, tussen de hoentjes, ontsnap ik aan alle hectiek. Ik ben er even niet, ik zwem.”
 14. Petra Kroon, vormgever: “Als ik een moeilijke dag heb ga ik in mijn tuin aan de slag. Beetje vegen, onkruid eruittrekken, met mijn handen in de aarde. Dan vergeet ik alle tijd en voor ik het weet is er een uur voorbij. Dit werkt heel meditatief en rustgevend voor mij.”
 15. Caroline Buijs, managing editor projecten: “Tijdens de baaldag zelf kom ik er nooit zo goed uit, maar om de dag dan toch nog een beetje goed af te sluiten helpt het me om ’s avonds te tekenen of te schrijven. Schrijven: even op een rijtje zetten wat me dwars zat en waardoor dat kwam. Tekenen: de leuke dingen van die week tekenen met een minitekstje erbij. En als dat allemaal ook niet helpt, ga ik in bad met een Netflix-serie op een krukje ernaast.”

Samenstelling Bente van de Wouw  Fotografie Katarzyna Grabowska/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING